Heb jij de ziekte van Lyme?


Jaarlijks worden meer dan één miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek, Gelukkig betekent dit nog niet dat u gelijk kans loopt op de ziekte. De ziekte van Lyme kan namelijk alleen overgedragen worden door teken die besmet zijn met de Berrelia bacterie. Alleen de schapenteek is in Nederland mogelijk besmet met deze bacterie.

Teken zijn kleine parasieten die veel voorkomen in bosrijke gebieden, zoals oevers, tuinen en duinen. Een beet van een teek doet geen pijn, maar kan wel vervelende gevolgen hebben. Zoals eerder vermeld loopt niet iedereen kans op de ziekte van lyme na een tekenbeet, maar de mogelijkheid is er wel degelijk.

Hoe herken je een tekenbeet?

Een tekenbeet door een teek die is besmet met de Borrelia bacterie is veelal te herkennen aan een rode kring rondom de plek waar de teek zich heeft vastgebeten. Een teek zoekt altijd naar een warme geschikte plek om zich vol te zuigen met bloed van een mens of dier. Tijdens dit proces kan de Borrelia bacterie, die de teek op dat moment met zich meedraagt, overgedragen worden in het bloed. Nadat de teek zich heeft volgezogen, laat deze weer los. Een beet door een teek is vrijwel gevoelloos en wordt dan ook veelal niet opgemerkt.


Wanneer u bent gebeten door een besmette teek ontstaat er een rode kring rondom de beet, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn gevallen bekend, waar mensen een tekenbeet hadden opgelopen door een teek die besmet was met de Borrelia bacterie zonder dat er een rode kring zichtbaar werd. Het is dus raadzaam om uzelf altijd te laten testen na een tekenbeet, ook als u geen rode kring rondom de beet heeft ontdekt.

Als u gebeten bent door een teek dient u de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe u dit precies doet kunt u vinden door op onderstaande link te drukken, waar u alles kunt vinden over een tekenbeet en de ziekte van Lyme.

Lees meer over de ziekte van Lyme