Slapeloosheid


Slaapproblemen zijn erg vervelend. Dit kan overdag leiden tot concentratieverlies. Dat is erg vervelend voor een ieder die er mee te maken krijgt of heeft en het kan ook erg gevaarlijk zijn. Stel je voor dat je overdag veel op de weg zit en in de auto te maken krijgt met concentratieverlies, dan kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Natuurlijk is dit niet de bedoeling, maar toch hebben anderhalf miljoen mensen van de Nederlandse bevolking regelmatig last van slapeloze nachten.

Oorzaak

Wanneer men spreekt over slapeloosheid zit hier vaak ook een oorzaak achter. Bij 9 van de 10 slapeloosheid patiënten kan de oorzaak van het slaapprobleem gevonden worden. De voornaamste slaapproblemen die voorkomen zijn:

–          Nachten doorhalen, niet slapen.

–          Korte nachten slapen, nauwelijks slapen.

–          Verstikkingsverschijnselen, mensen denken dat ze stikken in hun slaap.

–          Slapen onrustig en schoppen zonder dat ze het zelf willen met hun benen.

–          Dromen angstigs, nachtmerries

–          Hebben een pijnlijke blessure of aandoening

–          Teveel slaap.

–          Onregelmatig ritme van slapen, dit kan komen door dag- en nachtdiensten.

Tussen al deze symptomen van slapenloosheid is het mogelijk verschillende problemen vast te stellen. Daarentegen is het ook mogelijk om onderscheid te maken tussen te symptomen, hierbij kun je denken aan teveel slaap en te weinig slaap. Het is mogelijk om bij weinig of te veel slaap overdag erg moe te zijn, ook is er een kans dat je minder goed kan opletten door de vermoeidheid. Dit  symptoom van slapenloosheid wordt ook wel een concentratieprobleem genoemd.

Risico


Eigenlijk komt slapeloosheid wel bij elke doelgroep voor. Er zijn echter wel een paar risicogroepen die meer kans hebben slapeloze nachten. Het grootste risicofactor is op onregelmatige werktijden werken. Hierbij ga je bijvoorbeeld regelmatig de nachtdienst in en slaap je overdag. Wanneer je overdag slaapt kan het erg lastig zijn om in de nacht weer in slaap te komen. Hierdoor liggen veel mensen die in deze sector werken ’s nachts wakker terwijl ze eigenlijk willen slapen. De voornaamste beroepen die hier last van hebben zijn: beveiligers, verplegers en ploegendiensten.