Duurzaam verbouwen aantrekkelijk voor iedereen!


De hoogte van de energierekening wordt onder Nederlanders een steeds groter punt. Met stijgende energieprijzen moet  er elk jaar weer flink wat betaald worden aan de energiemaatschappij. Wat veel particulieren niet weten is dat tegen een relatief kleine investering er tot 50 jaar lang honderden euro’s op de energierekening bespaard kan worden door het duurzaam verbouwen van de woning. Dit is overigens niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu en een C02-vrij Nederland.

Besparen met zonne-energie

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt 3500kWh aan stroom. De gemiddelde prijs per kWh ligt op 0,22. Per jaar wordt er dus €770,- aan stroom betaald. Bij het installeren van een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 2500kWh bespaart een gemiddeld gezin elk jaar €500,- op de energierekening. Zonnepanelen gaan circa 25 jaar mee, binnen die periode wordt er €12.500,- bespaard op de energierekening. Een installatie met een vermogen van 2500kWh heeft een gemiddelde kostprijs van €4300,-. Het rendement ligt dus enorm hoog. Hoe meer huishoudens in Nederland overstappen op zonnepanelen des te beter dit overigens is voor het milieu. De energiebehoefte uit bijvoorbeeld kolencentrales zal hierdoor sterk afnemen.

Vloerisolatie en spouwmuurisolatie

Het optimaal isoleren van de woning is een andere manier om de energiebehoefte van een woning sterk omlaag te brengen. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgen er voor dat de geproduceerde warmte de woning minder snel verlaat waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te werken. Een kubieke meter gas kost circa 0,65 cent,  wanneer er minder gas wordt verbruikt wordt er aanzienlijk bespaart op de energierekening. Afhankelijk van de grootte van de woning kan er jaarlijks tot €500,- bespaard worden op de energierekening. Bij vloerisolatie ligt dit rond de €250,- per jaar. Beide vormen van isolatie gaan minimaal 50 jaar mee waardoor de investering meerdere malen zal worden terugverdiend. Bovendien wordt de waarde van de woning verhoogt wanneer deze optimaal is geïsoleerd. Het aanbrengen van vloerisolatie voorkomt overigens vochtproblemen die kunnen ontstaan door opstijgend vocht in uw kruipruimte.

 

Landelijke stappen om duurzaamheid te bevorderen


Niet alleen particulieren en bedrijven zien in dat het duurzaam verbouwen van de woning of het kantoorpand nuttig is. De politiek gaat dit ook steeds meer inzien. In het energieakkoord wordt bijvoorbeeld veel ruimte vrijgemaakt voor het isoleren van woningen ook wordt er een budget vrijgesteld voor duurzame leningen. Dit zijn leningen met een zeer lage rente die gebruikt kunnen worden om een  woning duurzaam te verbouwen. Met de tijd zullen steeds meer Nederlanders zich realiseren dat duurzaam verbouwen een  aanwinst is waar iedereen van moet profiteren.