2013: een goed jaar om een woning te kopen

De woningmarkt lijdt zwaar onder de crisis en dat is goed te merken. Het aanbod van woningen blijft gelijk of neemt toe terwijl de vraag vanwege de crisis juist minder wordt. Mensen kijken namelijk beter naar hun geld en zijn minder bereid grote uitgaven te doen. Dat heeft er in geresulteerd dat de huizenprijzen over heel 2013 gedaald zijn met 6,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

In het eerste helft van afgelopen jaar daalden de prijzen harder dan in het derde en vierde kwartaal meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarom spreekt het onderzoeksbureau over een stabilisatie in de laatste zes maanden. In de eerste helft van 2013 namen de huizenprijzen met 8 procent af terwijl dat in de tweede helft nog maar iets boven de 4 procent uitkwam.

Als de prijzen met december 2012 vergeleken worden, zijn de prijzen van koophuizen in die maand met bijna 4 procent verminderd. In november was dat nog meer want toen daalden de prijzen met 4,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. De prijzen waren ongeveer even hoog als die van het begin 2003.

De huizenbezitters die in 2008 een woning kochten, zullen wel hebben gebaald. In vergelijking met 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, kunnen we een prijsdaling van 20,1 procent noteren. De prijzen van woningen waren toen veel hoger waardoor men minder geld over had voor luxe zoals de inbouw van een deurdranger of gebruik van een elektromagneet.

Verschillen

Tussenwoningen zijn het minst in prijs gedaald, want de daling bedroeg ‘slechts’ 5,6 procent. Vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen deden het minder goed want de prijsdaling was met 7 of 8 procent het sterkst in 2013. In Zeeland bleef de prijsdaling met 3 procent beperkt, terwijl huiseigenaren in onder meer Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant de prijs van hun woning met gemiddeld zo’n 7 procent zagen afnemen.