In 2013 minder inbraken en overvallen gepleegd

Hoewel minister Opstelten (Veiligheid) steeds met nieuwe initiatieven komt om misdaad zoals cybercrime en inbraak tegen te gaan, blijkt dat het aantal inbraken afgelopen jaar al is afgenomen. Of dat aan de initiatieven of aan de betere inzet van politie ligt, wordt niet duidelijk. In 2013 zouden er 5 procent minder woninginbraken zijn gepleegd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ook is het aantal overvallen en straatroven met 18 procent afgenomen. In vergelijking met enkele jaren geleden wordt er zelfs een daling van 45 procent gesignaleerd. De resultaten werden bekend gemaakt door de korpschef van de Nationale Politie, namelijk Gerard Bouman. Hij deed een boekje open in een televisieprogramma ‘Knevel en Van den Brink’.

Criminaliteit wordt minder

Hiermee voegt Bouman de stelling dat criminaliteit in Nederland al jaren afneemt kracht bij. De korpschef zegt: “Als we er vanuit gaan dat mensen nog steeds evenveel aangifte doen, dan durf ik te zeggen dat de criminaliteit is verminderd.” Wel erkent hij dat er nog ruimte is voor verbetering maar dat het afhangt van een heleboel factoren. De pakkans kan nog omhoog, aldus Bouman.

Hij denkt dat de daling van de misdaadcijfers onder meer te wijten valt aan de nieuwe opzet van de Nationale Politie. Het team is effectiever geworden en kan dus meer daders pakken. Ook projecten als Burgernet helpen. Mensen worden actiever en gaan zelf maatregelen nemen. Niet alleen zijn ze oplettender, maar ze schaffen ook beter hang en sluitwerk zoals een goed cilinderslot aan.

Detailhandel

Het blijkt dat detailhandels minder intrek zijn voor inbrekers en overvallers. Winkels zagen het aantal berovingen met 33 procent dalen terwijl het aantal overvallen op de horeca slechts met een kwart afnam. Verder waren er minder insluipingen, waarbij dieven door openstaande ramen en deuren glippen om snel hun slag te slaan.