Bruikbare plugins voor jouw WordPress website!


Steeds meer websites bevatten tegenwoordig een content-management-systeem. Iedereen wil zijn/haar website snel en eenvoudig kunnen bewerken. Een van de snelstgroeiende content-management-systemen is WordPress. Een website maken was nog nooit zo makkelijk!

Het maak overigens niet uit of je nou een WordPress, Drupal of Joomla systeem gebruikt, ieder CMS heeft zijn eigen mogelijkheden en functies. Je kunt voor ieder CMS dezelfde soort plugins downloaden alleen is de benaming vaak anders en werkt het iets anders qua installatie. Je ziet vaak dat de ervaren php-programmeurs kiezen voor Drupal, vanwege de complexiteit en het configureren en aanpassen van plugins. WordPress wordt gezien als een standaard plug-and-play bouwpakket. Je kunt de plugins niet zo goed op elkaar afstemmen zoals bij Drupal, maar daar staat weer tegenover dat het zeer gemakkelijk te installeren en te gebruiken is.

Er zijn een aantal plugins die essentieel zijn voor je website. Je kunt je website volledig naar eigen wensen inrichten, het is dus niet verplicht om deze plugins te downloaden.

Een plugin die absoluut niet mag ontbreken is de plugin van Yoast: WordPress SEO
Tegenwoordig is het belangrijk dat je website gevonden wordt, hoe meer pagina’s je website bevat, hoe beter jij gevonden wordt indien je website SEO-geoptimaliseerd is. SEO staat voor “Search Engine Optimalisation”. Het betekent dat de inrichting qua titels, meta’s en content perfect is zodat de zoekmachine jouw pagina een positieve beoordeling meegeeft. Hierdoor stijgt je pagina in de zoekmachine, wanneer men op een bepaalde string zoekt, dan zal men eerder op jouw website komen. WordPress SEO geeft je de mogelijkheid om een unieke titel en beschrijving mee te geven aan een pagina of een artikel.


Een andere plugin is AKISMET speciaal ontwikkeld voor SPAM.
Je hoort tegenwoordig vaak dat veel mensen last hebben van SPAM. Er worden irrelevante reacties met links geplaatst via de comments van je blog etc.. Dit kun je bestrijden door je aan te melden bij AKISMET die dit soort reacties controleert op SPAM. Deze plugin is niet noodzakelijk, maar het scheelt je een uur per dag met het verwijderen van SPAM. (Voornamelijk makkelijk wanneer je een grote website online hebt staan)