Dakgoten rondom uw woning

Het wordt vaak over het hoofd gezien en bijna nooit aan gedacht maar het is wel degelijk belangrijk. We hebben het over het schoonmaken en schoonhouden van uw dakgoten. Er wordt vaak pas bij stilgestaan als het al te laat is. Er wordt dan pas wat gedaan aan de dakgoot als er lekkage of schade zichtbaar is. Door uw dakgoot schoon te maken en schoon te houden kunt u dit voorkomen of er op tijd wat aan laten doen.

Wat hebt u nodig bij het schoonmaken van uw dakgoot?

Voordat u op de ladder klimt, zorg dan dat deze stevig staat of dat iemand hem goed vast heeft. Als u eenmaal boven bent is het verstandig om een aantal dingen bij u te hebben waarmee u uw dakgoot schoon kan maken.
– Een ladder om bij uw dakgoot te komen
– Een schepje om de rotzooi mee op te scheppen
– Een emmer waar u deze rotzooi in kan gooien
– Een kleine bezem om uw dakgoot grondig te kunnen reinigen
– Een emmer water om uw dakgoot schoon te kunnen maken
– Een borstel om te kunnen boenen

Tips:

Wij hebben een aantal tips voor u om uw dakgoot zo schoon mogelijk te maken en schoon te houden. Maar wij hebben ook een tip om ervoor te zorgen dat het schoonmaken minder tijd in beslag zal nemen. Om uw veiligheid voorop te stellen moet u er voor zorgen dat uw lader stevig staat. Laat desnoods iemand deze goed vast houden. Gaat u vervolgens zelf de ladder in en gaat u stevig staan. Om verstopping van de riolering te voorkomen, kunt u op uw dakgoot bladvangers en bolroosters plaatsen. Dit voorkomt dat bladeren zich op gaan hopen in uw dakgoot en afvoer.

Stapsgewijs uw dakgoot schoonmaken

1. Zorg dat u uw ladder goed neerzet en zorg dat u genoeg grip heeft.
2. Schept u met een klein schepje de bladeren en andere dingen uit de goot. Gooit u deze rommel in een emmer die u bij zich heeft.
3. Veegt u met een kleine borstel de overige bladeren en rotzooi bij elkaar en gooi dit ook in uw emmer.
4. Controleert u vervolgens uw afvoer, kijk of deze verstopt zit.
5. Denkt u dat uw afvoer niet verstopt zit? dan kunt u dit testen door een emmer water door uw dakgoot heen te gooien. Loopt alles goed door, dan zit uw afvoer niet verstopt.
6. De allerlaatste stap is het controleren van de bevestigingsklemmen. Zitten ze allemaal nog stevig vast of moeten er een aantal vervangen worden?