Juridisch advies kwalitatieve aansprakelijkheid

U wendt zich voor juridisch advies tot een jurist omdat uw hond een andere hond in het bos heeft aangevallen. De andere hond heeft diepe bijtwonden in de nek en oren en is hevig bloedend en met spoed naar de dierenarts gebracht om de wonden te laten bekijken en te hechten. Wat zal het juridisch advies zijn?

Juridisch advies bij schade aan hond

Een jurist zal in een dergelijk geval in zijn juridisch advies dienen te adviseren dat de eigenaar van de andere hond aansprakelijk is op grond van het leerstuk van de kwalitatieve aansprakelijkheid. In het juridisch advies zal naar voren komen dat de eigenaar van de hond op voet van art. 6:179 BW aansprakelijk is en de schade dient te vergoeden tenzij de eigenaar de hond in zijn macht zou hebben gehad.

Juridisch advies kwalitatieve aansprakelijkheid

Echter nu de eigenaar van de andere hond, de hond heeft los laten lopen zal daar geen sprake van zijn, immers hij had de hond niet in zijn macht. In het juridisch advies zal moeten worden uitgelegd dat de hond middels eigen energie schade heeft toegebracht en daardoor de eigenaar aansprakelijk is.

In het juridisch advies dient dus naar voren te komen dat als u, uw eigen hond niet aangelijnd laat rond lopen in het bos en uw loslopende hond een aangelijnde hond bijt, dat u dan aansprakelijk bent. Deze vorm van aansprakelijkheid wordt ook wel kwalitatieve aansprakelijkheid genoemd.

Juridisch advies van Precise and Wise

Heeft u juridisch advies nodig? Neem dan contact op met Precise and Wise Juristen, zij kunnen u voorzien van scherp juridisch advies.

Ga naar de website: http://www.preciseandwise.nl/juridisch-advies
juridisch advies