Wat is nu eigenlijk het carpaal tunnel syndroom


Het carpaal tunnel syndroom is een klachtenpatroon dat wordt toegeschreven door een beknelling van de middelste zenus in de arm in het verloop van de carpale tunnel. De carpale tunnel bestaat uit een fors blad met pezen te midden van de pink- en duimmuis en handwortelbeentjes. Er lopen buigpezen van de vingers en een zenuw van de meest zachte structuur welke zeer gevoelig is voor druk in de carpale tunnel. Het beknellen van de armzenuw wordt toegeschreven door zwelling van de bekleding van de pezen.

Hormonen kunnen bijvoorbeeld de veroorzaker zijn van dat het bindweefsel gaat zwellen. Als voorbeeld, bij een zwangerschap kan een vergroting van het bindweefsel optreden. De scheden van de pees tevens kunnen zwellen door irritatie na reuma. Bij mensen met suikerziekte doet zich het carpale tunnelsyndroom bijna altijd voor.

Er kan sprake zijn van benige afwijking na een polsbreuk waardoor de tunnel te dun wordt. Het carpale tunnel syndroom wordt toegeschreven door de beknelling. Vaak heeft men problemen met een pijnlijk gevoel in de vingers. Bij de duim, wijs- en middelvinger en tevens bij een deel van de ringvinger komen de kwalen ontstaan voornamelijk voor. Wanneer de toppen van de vingers gevoelloos zijn dan kan minder kracht het gevolg zijn. De pijn in de vingers en hand kan zich bewegen tot in de onderarm, elleboog en schouder.


De behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom
Een chirurg kan met een patiënt verscheidene behandelingsmogelijkheden discussiëren. Er is misschien geen behandeling nodig wanneer het syndroom van tijdelijke aard is. Er kan in andere gevallen ook een spalk van kunststof gebruikt worden. De pols heeft meer rust en zo kunnen kwalen verminderen. Injecteren is ook mogelijk. Mocht je toch behandeld moeten worden kan je er altijd meer informatie over lezen. Je kan hier meer lezen over de behandeling van het Carpaal tunnel syndroom. Je weet dan in ieder geval een beetje wat je kan verwachten.