Stoppen met roken

Stoppen met roken is een goede stimulans voor je gezondheid. Mensen die zijn gestopt met roken hebben minder kans op ziektes en aandoeningen en vergroten hun levenskwaliteit. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Zaken die helpen om te stoppen met roken zijn onder andere:

–          Inzicht hebben in je rookgedrag;

–          Motivatie;

–          Hulpmiddelen;

–          Steun van anderen.

Wil je meer informatie over tips, hulpmiddelen en alternatieven bij het stoppen met roken? Lees dan dit artikel over stoppen met roken.

Tips om te stoppen met roken

Allereerst is het goed om de voordelen en nadelen van stoppen met roken voor jezelf te gaan afwegen. Dat helpt bij het maken van een keuze om al dan niet te stoppen met roken. Wanneer je besluit om te gaan stoppen, is een goede voorbereiding noodzakelijk, verwijder attributen in huis die je aan roken doen denken, zoals de asbak. Probeer je zoveel mogelijk te begeven in ruimtes waar niet gerookt wordt (bijvoorbeeld musea en bibliotheken) en probeer rokerige ruimtes als cafés tijdelijk te ontlopen. Ook kun je na het eten beter gelijk je tanden poetsen in plaats van het opsteken van een sigaret, zoals je waarschijnlijk gewend was. Daarnaast kun je ook proberen meer te gaan sporten, om het gevoel van ‘gezond bezig’ te zijn, te versterken.

Hulpmiddelen om te stoppen met roken

Op de markt zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld Zyban, een geneesmiddel in tabletvorm dat op receptbasis verkregen kan worden. De actieve stof in Zyban zorgt voor minder behoefte aan nicotine, waardoor je minder heftige afkickverschijnselen krijgt. Een ander product dat helpt bij het stoppen met roken is Champix. In Champix zit de stof Vareniclinetartraat verwerkt. Deze stof zorgt ervoor dat je geen zin meer hebt in een sigaret. In de Verenigde Staten is dit product zeer populair, vanwege de uitstekende gebruikerservaringen.

Alternatief om te stoppen met roken

Blijkt het voor jou toch een te zware opgave te zijn om te stoppen met roken? Dan is de elektrische sigaret een uitstekend alternatief. Door het roken van een elektrische sigaret in plaats van een traditionele sigaret komen er geen schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide in je lichaam en het is niet schadelijk voor je longen. Verder is aangetoond dat elektrisch roken ten opzichte van traditioneel zorgt voor een betere zuurstoftoevoer, wat leidt tot een betere bloedsomloop. Een elektrische sigaret bestaat uit een batterij, vulling en een verdamper. Na ongeveer 200 keer inhaleren is de vulling leeg. De vullingen zijn er in verschillende smaken.

Kijk op gezondlevenplatform.nl voor meer tips over een gezonder leven.