Wat doet een waterontharder?

In dit artikel zal kort worden uitgelegd wat een waterontharder doet en wat de voordelen zijn van zacht water.

Waterontharder

Hard water. De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat is dat eigenlijk, hard water? Water wordt hard genoemd op het moment dat er meer mineralen in zitten dan in normaal water. Met mineralen bedoelt men calcium en magnesium. Als calcium en magnesium oplossen in het water wordt het water steeds harder. Vooral in het westen van noorden van Nederland heeft men te maken met harder water. Zeker als je het vergelijkt met het water in het zuiden en het oosten van Nederland.

Magnesium

De mineralen magnesium en calcium zijn zogenaamde ionen. Deze ionen zijn als het ware positief geladen zijn. Omdat deze in het water zitten, zullen andere ionen die positief geladen zijn minder snel oplossen in hard water. Dat is ook de reden waarom zeep slecht oplost in hard water.

Voor wie is een waterontharder?

Voor welke industrieën is de hardheid van water belangrijk?Bij bijvoorbeeld het vervaardigen van bier is de hardheid van het water belangrijk. Overigens geven de meeste mensen meestal ook de voorkeur aan zachter water, dan het harde drinkwater wat men vooral vindt in de randstad en in het noorden van Nederland.

Wat is water ontharden?

Je weet ondertussen dat hard water, water is dat rijk is aan de mineralen calcium en magnesium. Ook is het algemeen bekend dat pijpleidingen verstopt raken door dit water. Het oplossen van zeep en schoonmaakmiddelen in hard water gaat ook vrij lastig. Bij het ontharden van water wordt er gebruik gemaakt van een techniek die de ionen verwijderen. Ook ijzerionen kunnen worden  verwijderd door waterontharding.

Waarom wordt waterontharding toegepast?

Waterontharding is erg belangrijk. Omdat hard water je gezondheid kan schaden. Een goede waterontharding je gezondheid alleen maar helpen. Het kan gemakkelijk verminderd worden. Met de juiste apparatuur of middeltjes moet het mogelijk zijn om water te ontharden.