Rijbewijs verlengen hoe gaat in zijn werk?

In Nederland moet je je rijbewijs elke tien jaar verlengen. Voor veel mensen van nu betekent dat eindelijk een kleiner formaat rijbewijs. Het pasje in plaats van het roze papiertje. Hoe het precies in zijn werk gaat lees je hier.

Na tien jaar verlengen

Je herinnert je vast nog wel de uren die je hebt doorgebracht in de lesauto tijdens de voorbereidingen voor je rij-examen. Wat voor de één een leuke tijd was, was voor de ander misschien een hel. Misschien zat je elke keer met zwetende handen aan het stuur en ben je blij dat je daar van af bent. Tenslotte eindelijk dat bewijs binnen gesleept en klaar daarmee. Het enige wat je wel moet doen is het steeds verlengen om de tien jaar.

Nieuwe versie

Sinds eind 2006 is het nieuwe rijbewijs ingevoerd. Geen slap papiertje meer dat gemakkelijk verwaarloosd kon worden, maar nu een stevig kleiner plastic pasje. Ideaal voor in de portemonnee. Deze krijg je als je verplicht gaat verlengen, maar is ook te krijgen als je hem persé wilt hebben. Uiteraard betaal je hier dan wel meer voor.

Waar dit te doen?

Voor je nieuwe rijbewijs ga je naar het gemeentehuis. Je zult het zelf moeten aanvragen en ophalen. Dit is niet mogelijk om vanuit het buitenland te regelen. Ook zul je een aantal dingen moeten meebrengen. Allereerst een (serieuze) pasfoto in kleur. Er wordt best moeilijk gedaan soms over de pasfoto, een glimlach of een beetje schuin kijken kan soms al problemen geven. Een geldig legitimatiebewijs is verplicht en natuurlijk je oude rijbewijs. Deze zul je inleveren en niet meer terug krijgen. Als laatste komen er nog kosten bij kijken. Dit komt neer op ongeveer 40 euro, maar dit verschilt per gemeente.
Je zult rond de vijf dagen moeten wachten voordat je het nieuwe rijbewijs kunt ophalen.