Opnieuw stijging nieuwe restaurants

In april kwamen er opvallend veel nieuwe restaurants bij in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel, uitgevoerd door platform voor restaurant reviews Piatto.nl. Maar liefst 174 ondernemers schreven zich afgelopen maand in bij de Kamer. Hiermee zet de stijgende lijn, die in maart werd ingezet, zich voort. Toen openden 126 nieuwe eetgelegenheden hun deuren, in februari slechts 61. De cijfers van april zijn hoger dan het maandcijfer van 2013, toen er gemiddeld 137 eetzaken werden inschreven.

Restaurants in steden

Op stadsniveau zijn er vier duidelijke uitschieters. De meeste nieuwe restaurants verwelkomde Den Haag (dertien), gevolgd door Amsterdam (twaalf) en Rotterdam (tien). In maart telde Rotterdam nog de meeste nieuwe eetgelegenheden (vijftien) en was Den Haag derde met dertien. Amsterdam blijft ongeveer op hetzelfde aantal (elf vorige maand) steken. Ook kwam er menig nieuw restaurant in Utrecht. Vorige maand openden daar twee eethuizen, nu maar liefst acht. Buiten de Randstad verwelkomden Almere (vier) en Zwolle (drie) de meeste eetgelegenheden.

Openingen provinciaal

Traditioneel kwamen de meeste nieuwe restaurants in Zuid-Holland: 38. Gevolgd door Noord-Holland met 28 eetzaken en het Bourgondische Brabant met 25 eetgelegenheden. Beide stegen met maar liefst tien eetzaken ten opzichte van vorige maand. Vierde in de lijst is Gelderland met 21 en vijfde Utrecht met 18 nieuwe etablissementen (stijging van elf). Het minste aantal telden Flevoland en Drenthe: vier nieuwe eetgelegenheden.

Opvallend nieuw restaurant

In april bekend gemaakt, maar per 1 mei geopend is het nieuwe ‘zusje’ van drie sterrenrestaurant De Librije uit Zwolle. Dit derde restaurant van topkoks Jonnie en Thérèse Boer bevindt zich in Amsterdam en draagt, hoe kan het ook anders, de naam: Librije’s Zusje Amsterdam. Het restaurant is onderdeel van het Waldorf Astoria hotel en krijgt Sydney Schutte als executive chef.

Belangrijke kanttekening bij bovenstaande cijfers: Een hoog aantal nieuwe etablissementen is niet per definitie positief nieuws. Veel nieuwe restaurants vervangen namelijk een andere eetgelegenheid. In de meeste gevallen wordt dus niet een nieuwe horecalocatie geopend.