Autoverzekering niet meer nodig in de toekomst?

Op veel gebieden gaan we hard vooruit. Kijk bijvoorbeeld naar de snelheid waarmee de smartphones vernieuwd en verbeterd worden. Of de opslagcapaciteit en hoeveelheid geheugen in de computers. Razensnel ontwikkelt de technologie zich en dat geldt natuurlijk ook voor de autowereld. De elektrische auto’s zijn al aardig ingeburgerd en het wachten is nu op de eerste zelfrijdende auto’s in ons straatbeeld.

Kleine ongelukjes verleden tijd?

Achter de schermen is Google al jaren bezig met het ontwikkelen van een zelfsturende auto. En naar eigen zeggen zijn er in de duizenden testkilometers die ze gereden hebben geen ongelukken gebeurd. Dit biedt perspectief voor de mensheid, maar zal misschien wel een klap gaan worden voor de aanbieders van autoverzekeringen. Waar veel auto’s nu al over beschikken zijn bijvoorbeeld het automatisch inparkeren en andere handige sensoren die de kans op schade met grote mate verkleinen. En het zijn juist die kleine ongelukjes waar de verzekeraars het van moeten hebben. Als er veel minder schademeldingen komen kunnen ook de verzekeringen eenvoudiger en volstaat al een goedkope variant.

Voorlopig nog ver weg

Voordat deze wagens op de markt komen en er daadwerkelijk in gereden gaat worden zijn we nog wel ongeveer 15 tot 20 jaar verder waarschijnlijk. Maar de techniek staat nooit stil dus wie weet is het dichterbij dan we denken. Veel voordelen zou het met zich mee brengen. Sowieso vanwege het aantal schadegevallen, maar ook het aantal gewonden en doden in het verkeer dat omlaag gebracht kan worden. En wat te denken van het fileprobleem? Als we de zelfsturende auto’s dichter op elkaar kunnen laten rijden zal het aantal files drastisch omlaag gebracht kunnen worden. En daarmee krijgen we weer meer tijd tot onze beschikking, en tijd is geld. Als de auto’s echt helemaal zelf sturend zijn hebben we ook nog tijd tijdens de rit voor andere dingen als emails beantwoorden etc.

Alleen maar voordelen?

Zo klinkt het allemaal helemaal perfect natuurlijk, maar er zullen zeker ook nadelen aan gaan kleven. Zo is voor velen het autorijden een passie opzich. En heus niet iedereen zal over willen stappen op dergelijke nieuwe systemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rijschoolhouders. Moeten die dan allemaal opgedoekt worden?