Is internet radio de toekomst?

Radio bestaat al ongeveer 100 jaar en is in de eerste 80 jaar weinig veranderd. De laatste jaren is er echter een nieuwe ontwikkeling aan het ontstaan, internet radio. Doordat bijna iedereen de beschikking heeft over onbeperkt internet, thuis of onderweg is men niet meer gebonden aan enkele radiostations die zich bevinden in de Ether. Waar men in de Ether gebonden is aan enkele radiostations kan men via internet naar elk station ter wereld luisteren.

De laatste 10 jaar is internet radio enorm in opkomst gekomen in Nederland. Luisterde 8 jaar geleden nog maar 19 procent eens per maand naar internet radio, is dat in 2014 al ruim 36% van de mensen. De reden dat men luistert naar internet radio is de opkomst van onbeperkte internetverbindingen en de behoefte om meer keuze te hebben uit het radiostation waar men naar luistert. De laatste jaren is het gebruik dan ook explosief gestegen en dit is mede te danken aan het feit dat veel mensen een tablet hebben gekocht. Op deze manier is er een multimedia apparaat in de huiskamer komen te liggen die men gemakkelijk kan gebruiken (44% van de mensen in Nederland heeft een tablet).

Wanneer men via internet radio wilt luisteren, kan men dat op twee manieren doen, men gaat naar de website van het desbetreffende radiostation of men gaat naar een online radioportal. Op een radioportal heeft men de mogelijkheid om makkelijk te switchen van radiozender, kan men selecteren op genre en heeft men de mogelijkheid om radiostations te ontdekken waar men anders nog nooit van gehoord zou hebben. Met een radioportal kan men thuis, onderweg of op het werk makkelijk online radio luisteren in perfecte kwaliteit zonder last te hebben van een slecht ontvangst. Radio luisteren was nog nooit zo modern als dat het nu is en de modernisering zal alleen nog maar toenemen.