‘Artrose over een paar jaar te genezen’

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar artrose, kraakbeenslijtage, maar nu blijkt er dan echt een doorslag te zijn. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, oftewel het LUMC, zijn alweer een stapje dichterbij het medicijn tegen artrose.

Ontdekkingen

Het LUMC heeft zes jaar geleden al het gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van artrose. Recentelijk hebben zij ook geconcludeerd uit onderzoek op welke manier dat gen het kraakbeen in de gewrichten beschadigt. Dat maakt het over een paar jaar mogelijk om artrose te laten stagneren of zelfs te genezen. Onderzoekers hebben al een genezing meegemaakt in het laboratorium bij gekweekte cellen, dus nu rest hen alleen nog de overgang naar de mens.

Succesvol

Bij de gekweekte cellen lukte het de onderzoekers om met specifieke stoffen het gen voor artrose minder of meer actief te maken, laat dr. Ingrid Meulenbelt, weten. Zij is een onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze geeft aan dat hen nu nog de overgang naar mens en dier gemaakt worden en dan zijn ze er. Ze moeten zich echter aan strenge richtlijnen houden, waardoor het nog wel jaren kan duren voordat er eindelijk een medicijn op de markt komt. Eén van die richtlijnen houdt in dat er moet worden onderzocht wat de lange termijn effecten op het lichaam zijn van het medicijn. Dat gaat dus tijd kosten.

Geen behandeling of medicijn

Op dit moment is er nog geen medicijn of behandeling tegen artrose. Zodra het wordt ontdekt, is het eigenlijk al een verloren zaak. Enkel pijnstillers en een fysiotherapeut kunnen de pijn wat verzachten, tenzij je het hele beschadigde gewricht vervangt. Dat kost veel geld en kan maar eenmalig. Medifit is een fysiotherapiepraktijk die op meer plaatsen in het land zit. Het kan zijn dat er maar gekozen kan worden uit een beperkt aantal fysiotherapeuten die de zorgverzekering voorschrijft.