Hoe word je een receptioniste?

Een receptioniste heeft een belangrijke functie binnen het bedrijf. Hij of zij is namelijk het gezicht van het bedrijf. Daarnaast moeten er telefoongesprekken gevoerd worden en afspraken gemaakt. Een receptioniste is dus een veelzijdige functie binnen het bedrijf. Receptioniste kan je worden door de opleiding receptioniste / telefoniste te volgen.

Inhoud opleiding receptioniste

Om receptioniste te worden, moet je de opleiding receptioniste volgen.

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat de Nederlandse taal beheerst wordt in woord en geschrift. Ook is enige ervaring met de computer een voordeel. Mocht het nodig zijn dan kan je een extra handleiding volgen om deze basiskennis eigen te maken. De opleiding receptioniste / telefoniste bestaat uit zo’n 20 lessen van 3 uur. Dit duurt in totaal zo’n 6 maanden. Per week heb je dan 1 ochtend of avond les. Ook krijg je huiswerk mee. Daarbij duurt het huiswerk één dagdeel. Maar hoeveel tijd aan huiswerk besteedt moet worden ligt natuurlijk geheel aan de instelling en kennis.
De onderdelen van de opleiding Receptioniste / Telefoniste bestaan uit vier modules:
– toetsenbordvaardigheid
– tekstverwerking met Microsoft Word
– Telefoneren
– Kantoorvaardigheden

 

Mogelijkheden vervolgoploeidingen

Nadat je de opleiding receptioniste hebt doorlopen hebt en een toets hebt afgelegd ontvang je een diploma.
Ook is het mogelijk om verder te gaan met een opleiding Administratief Medewerker. Dit duurt zo’n 3 maanden. Met een diploma voor de opleiding administratief medewerker is het mogelijk om andere opleidingen te volgen. Denk aan secretaresse, commercieel medewerker binnendienst, commercieel medewerker buitendienst of bijvoorbeeld financieel administratief medewerker. Zo kun je binnen een jaar een behoorlijk aantal belangrijke diploma’s bij elkaar halen.
In korte tijd kun je dus een receptioniste worden van een bedrijf. De werkgelegenheid is over het algemeen goed en ruim voldoende. Daarnaast is het ook mogelijk om de opleiding in de avond uren te volgen en dus al te werken als receptioniste.