Mogelijk overbevissing oceanen in nabije toekomst

De aanvoer van levensmiddelen zoals groenten, vlees en vis lijkt oneindig maar is dat zeker niet. Groenten moet verbouwd worden, het vee moet jonge dieren ter wereld brengen en vissen moeten ook eitjes leggen om niet uit te sterven. Daarom waarschuwde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, onlangs voor overbevissing.

Hij zei in een videoboodschap tijdens de ‘oceanentop’, die in Den Haag werd gehouden, dat we moeten oppassen met het leegvissen van de oceanen. Er zijn veel vissers actief die een mooi bedrag verdienen met het vangen van haring, tonijn, zalm en andere vissoorten. We moeten echter oppassen dat de vraag het aanbod niet overstijgt.

Door veel mensen wordt gedacht dat de voorraad vis eindeloos is, volgens Kerry. Maak tonijnsalade en je zult er niet bij stil staan dat de stukken vis uit het blikje eerder in de oceaan zijn gevangen. In een restaurant kun je ook zorgeloos vis bestellen zonder dat je enige link hebt met de weg van oceaan naar je bord. We denken er simpelweg niet over na.

Bedreiging koraalriffen

Kerry meldt dat feitelijk bijna een derde van de visvoorraad overbevist is. Er wordt niet duurzaam mee omgegaan, want de rest van de vis wordt ook maximaal gevangen. De visbedrijven zorgen ook voor andere gevaren in de oceaan. In honderden gebieden binnen de oceaan is geen leven meer mogelijk aangezien er een enorme vervuiling heerst.

Verder zorgt de opname van CO2 voor een verzuring binnen de oceaan. Het zorgt ervoor dat koraalriffen en schelp- en schaaldieren minder goed kunnen overleven. We moeten volgens Kerry niet alleen voor land zorgen maar ook voor de oceanen. Het water beslaat namelijk 75 procent van het aardoppervlak.

Dus de volgende keer dat je op zoek gaat naar een tonijnsalade recept of een lekkere wrap met zalm kan het schelen als je nadenkt over de oceaan. Het gaat ook om de bewustwording bij mensen aangezien vaak gedacht wordt dat vissen in overvloed zijn.