Privégebruik van zakelijk toestel is onderschat risico

Samsung heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waarbij naar voren is gekomen dat zeker de helft van de Nederlanders niet op de hoogte is van mogelijke consequenties die kunnen volgen door het privégebruiken van zakelijke toestellen. Wie even op Facebook gaat kijken naar de statusupdates van vrienden, kan ervoor zorgen dat er grote risico’s genomen worden. Het is naar voren gekomen dat 80% van de Nederlanders een zakelijke telefoon gebruikt voor privé doeleinden en dat de helft hiervan geen enkel idee heeft wat voor gevolgen dit kan hebben. Whatsapp downloaden is gratis maar ook applicaties als Candy Crush, Facebook en Dropbox zijn gratis te downloaden en vind je tegenwoordig terug op de meeste zakelijke toestellen. Op een zakelijke smartphone staan gemiddeld 10 apps, gemiddeld zijn acht van die apps zijn voor privé gebruik.

Mensen hebben het niet door

Met name werknemers staan er in het geheel niet bij stil dat ze door deze applicaties te gebruiken of door whatsapp gratis downloaden alleen al, een risico vormen voor hun werkgever. In veel gevallen zijn deze applicaties ongecontroleerd en in sommige gevallen zijn ze zelfs onveilig, hierdoor bestaat de mogelijkheid dat je malware kunt oplopen maar ook dat er gegevenslekken ontstaan, zonder dat dit expres is of dat men het zelfs in de gaten heeft. Een ding scheelt, de Europese Unie heeft besloten om hier strenger op te gaan controleren en er staan hoge boetes op het niet naleven van die regels. Wanneer er gesproken wordt van hoge boetes gaat het ook echt om hoge boetes, deze kunnen oplopen tot maximaal 100 miljoen of tot 5% van de jaarlijkse omzet van een bedrijf. Wanneer je een boete wilt voorkomen en gewoon veilig gebruik wilt maken van al je apps zonder dat er twee toestellen naast elkaar gebruikt moeten worden? Dan is het een aanrader om Knox van Samsung eens van dichterbij te bekijken. Bij dit systeem kan je schakelen tussen een persoonlijke en zakelijke omgeving die op alle fronten zijn gescheiden van elkaar. De markt wordt steeds complexer en de tijd is geweest dat je een werknemers nog een simpele telefoon kon geven waarmee enkel gebeld kan worden. Veel bedrijven zijn afhankelijk van internet en derhalve ook van werknemers die altijd bereikbaar zijn.