Apple: ‘Chinese beschuldigingen onzin’

Data van klanten doorspelen voor commerciële doeleinden? Het klinkt dubieus en het klinkt zeker niet als iets dat veilig is. Verschillende staatsmedia hebben afgelopen weekend dit gemeld over Apple, dat het bedrijf dit zou doen Uiteraard: Apple ontkent alle beschuldigingen. Volgens de media zal het bedrijf gebruikers van verschillende iPhones volgen om vervolgens de locatiegegevens, de data, van de gebruikers op te slaan. Hiermee zal Apple natuurlijk heel veel gevoelige informatie in kaart kunnen brengen over de consument, de gebruiker van de iPhone.

Persverklaring

Gelukkig heeft Apple netjes een reactie opgesteld naar aanleiding van de berichten in de Chinese staatsmedia: ‘Apple controleert geen locatiegegevens van klanten en is ook niet van plan dit in de toekomst te doen.’ De reactie valt te lezen op de Chinese website van Apple. Het is uiteraard een officiële reactie, een persverklaring. En verder: ‘Apple volgt de locatie van gebruikers niet. Apple heeft dit nooit gedaan en heeft ook geen plannen om het ooit te doen.’

De kritiek en de angst dat dit echt gebeurt komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Het is algemeen bekend dat Apple wel degelijk locatiegegevens gebruikt, maar dan voor andere doeleinden. Apple gebruikt de locatiegegevens om een dienst aan te kunnen bieden, zoals het vinden van een restaurant of hotel bijvoorbeeld. Dat beweert Apple overigens. In de verklaring zegt het bedrijf verder: ‘We doen dit op apparaat niveau.’ Er zouden daarbij geen gegevens worden opgeslagen die aan de individuele gebruiker of het apparaat kunnen worden gelinkt.’

Chinese website

Volgens Apple is er dus niets aan de hand als we de persverklaring op de Chinese website moeten geloven. De Chinese staatszender CCTV heeft de iPhone voor de staatsveiligheid een bedreiging genoemd. De Verenigde Staten zouden zelfs gevoelige informatie over China krijgen via de gegevens van gebruikers. Tenminste, dat denkt CCTV. Apple komt vaker in het nieuws als het om zulke privacy gevoelige informatie gaat.

En daarbij ligt Apple ook vaker in de clinch met China. Het bedrijf blijft in ieder geval bij haar standpunt door te zeggen dat er niets aan de hand is en het dus ook niet gebeurt. Of het om een misverstand gaat en dat China dus ongelijk heeft, of dat Apple stiekem toch bepaalde dingen doet die niet helemaal kunnen, dat blijft uiteraard de vraag die waarschijnlijk niet zo heel snel beantwoord zal worden.

En of dat antwoord er überhaupt gaat komen; dat is dan ook weer de vraag. Feit blijft in ieder geval wel dat China en vooral de Chinese staatszender CCTV dit tot op de bodem wil gaan uitzoeken hoe het precies zit. Apple is er nog niet vanaf.

www.iphonekopen.com