Beginnen met beleggen op de beurs

Wilt u graag beginnen met beleggen op de beurs? Dit artikel vertelt u hoe u zelf aan de slag kunt met beleggen op de beurs. Als eerst wordt er verteld wat beleggen en de beurs precies betekend en daarna hoe en waar u kunt gaan beleggen op de beurs.

Wat is beleggen op de beurs?

Beleggen is speculeren op een koers van een effect met als doel om in de toekomst winst te behalen. U kunt beleggen in verschillende effecten, zoals aandelen, valuta en grondstoffen. Op de beurs kunt u in de volgende effecten beleggen, aandelen, obligaties en opties. In dit artikel zal het alleen over aandelen gaan aangezien dit het meest gebruikte effect is op de beurs.

Beleggen in aandelen op de beurs

Een aandeel is een eigendomsbewijs van een beursgenoteerd bedrijf. Naamloze vennootschappen kunnen aandelen uitgeven, meestal geven ze een bepaald deel uit en houden ze een deel zelf. Door aandelen uit te geven kunnen bedrijven kapitaal krijgen waarmee ze bijvoorbeeld verder kunnen investeren in het bedrijf. Mensen die aandelen kopen en verkopen kunnen winst behalen op basis van de wisselende aandelenkoers. Bijvoorbeeld wanneer u een aandeel van een bedrijf koopt voor 50 euro en vervolgens door een koersstijging kunt u het voor 60 euro verkopen, wat betekend dat u 10 euro winst heeft gemaakt. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de koers gaat dalen en dat uw aandeel nog maar 40 euro waard is, dan maakt u 10 euro verlies wanneer u het verkoopt.

De AEX index

Elk land heeft zijn eigen beurs. In Nederlands is de beurs in Amsterdam gevestigd waarbij de AEX de grootste en bekendste index is. In deze index zitten de grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland, zoals Shell en Philips. Bij deze bedrijven kunt u aandelen kopen en verkopen.

Waar beleggen op de beurs?

U kunt gaan beginnen met beleggen op de beurs via een bank of broker. Bij een bank kunt u gebruik maken van een adviseur. Bij een online broker kunt u het zelf doen. Hiervoor hoeft u alleen maar een beleggingsrekening te openen en software van de broker te downloaden. Vervolgens kunt u kiezen op welke aandelen u wilt beleggen.