Belastingdienst en successierechten

De Belastingdienst bepaalt een aantal maanden na het overlijden van een erflater de hoogte van de erfbelasting. Dit wordt gedaan op basis van de erfbelasting die is gedaan door de erfgenamen. Circa drie of vier maanden na overlijden van de erflater ontvangen de erfgenamen een brief met daarin de belastingaangifte. Daarna volgt dus een belastingaanslag. Deze dient binnen 8 maanden te worden voldaan. Bij directe familieleden is het te betalen percentage circa 10% van de overgebleven erfenis. Bij erfgenamen die verder van de overledene staan gaat het circa 40%, maar dit percentage kan ook aanzienlijk minder zijn.

De hoogte van de erfenis is niet zo snel bepaald. Het gaat daarbij om alle bezittingen van de overledene minus de schulden. Ook het vermogen valt onder de bezittingen en voorts kun je qua bezittingen denken aan allerlei meubilair, kostbare sieraden of een auto. Alles wat op naam van de overledene staat valt hier onder. De schulden kunnen het totaalbedrag flink drukken en het is ook zo dat een hoge schuld er zelf toe kan leiden dat iemand zelfs helemaal geen erfenis ontvangt. In dat geval zal diegene dus moeten opdraaien voor de schulden, maar gelukkig hoef je een erfenis niet te accepteren als blijkt dat er hoge schulden zijn gemaakt door de overledene.

Specialist
Het is soms ook verstandig om langs te gaan bij een specialist wanneer je bezig bent met het afwikkelen van de erfenis. Een specialist kan namelijk advies geven over successierechten en erfbelasting. Dat is vaak niet onhandig, want het kan namelijk zo zijn dat je alle emoties bepaalde besparingen en mogelijkheden niet ziet. Het afwikkelen van een erfenis is natuurlijk droevig en vaak ben je er met je hoofd niet helemaal bij. Dan is het handig als je beroep kan doen op iemand die buiten de situatie staat en daarnaast helder en rationeel kan nadenken over de situatie. De ondersteuning van een specialist op het gebied van successierechten is dan geen overbodige luxe.