Gebruik een compostbak voor een gezondere tuin

Er zijn waarschijnlijk heel veel mensen die hun groente-, fruit-, en tuinafval netjes gescheiden inleveren, zoals het hoort. Maar ook heel veel niet, waaronder valt u? Het liefst gooien we alles bij elkaar in de bak en klaar, lekker makkelijk. Maar wel slechter voor het milieu. Het kan ook anders. Zelf composteren in een aparte compostbak is een goede optie.

Opslaan in een compostbak

Zelf het afval in een aparte compostbak opslaan en composteren heeft een aantal voordelen. Het is beter voor het milieu, want het scheelt vervoer en verwerking als u het zelf doet. En als u het allemaal goed doet krijgt u er wat nuttigs voor terug. U kunt de compost namelijk weer gebruiken voor uw tuin, dit is zeer goed voor de bodem. Om het goed te doen volgen hier een aantal tips:

-U moet een compostbak gebruiken die wel voldoende kan luchten. En de hoop moet wel een beetje gevarieerd zijn zodat het geheel niet ontzettend kan gaan stinken. Doordat de compost luchtig bljft en niet te nat of droog is zal het composteren sneller gaan.
-Als u kalk of mest uit bijvoorbeeld stallen gebruikt zult u merken dat het proces versneld wordt. U heeft daarvoor niets anders nodig.
-Raadzaam is het om de bak niet te dicht bij de waterkant te zetten. Uit de compostbak kunnen anders vervuilende messtoffen in het water stromen.

Zo te zien is het belangrijkste om de verhouding water, zuurstof, stikstof en koolstof te krijgen. Dan kunnen de bacteriën en schimmels het beste het afval afbreken en hetgeen wat ze zelf nodig hebben gebruiken om in leven te blijven. En uiteindelijk is het veel makkelijker om uw afval in uw compostbak op te slaan dan iedere keer te moeten inleveren. Scheelt weer tijd en moeite. En als u daarmee uw steentje bij draagt voor een gezondere bodem in uw tuin, waarom zou het dan niet doen?