Het belang van coderen

Het zal je maar gebeuren, heb jij net de vla waar tijdens de productie een muis in is gevallen. Dan eet je toch nooit meer vla en zeker niet meer van deze bewuste fabrikant.

Producten worden gecodeerd ten behoeve van de kwaliteitscontrole. Als bij de kwaliteitscontrole nu was ontdekt dat er tijdens de productie van jouw vla nu een muis in de ketel was gevallen, dan hadden ze de hele batch afgekeurd en afgevoerd. Dus coding and marking is bijzonder belangrijk.

Behalve voedingsproducten worden ook farmaceutische producten voorzien van codes. Daar is het zo mogelijk nog belangrijker dat de kwaliteit van de productielijnen in de gaten wordt gehouden. Bij farmaceutische producten kan het verschil tussen een goed product en een mislukt product het verschil uitmaken tussen leven en dood.

Ook niet eetbare producten, zoals elektronica en dergelijke, worden voorzien van codering ten behoeve van de kwaliteitscontrole.

Is een product eenmaal door de kwaliteitscontrole heen, dan moet het verkocht gaan worden in de winkel. Daar zijn weer andere codes voor, de zogenaamde barcodes. Die barcodes zijn bijzonder handig bij de kassa. De caissière hoeft geen prijzen meer uit zijn of haar hoofd te weten. Na inlezen weet de kassa het gewoon zelf. En wat nog mooier is, de kassa weet het ook als er een aanbieding is. Dit hoeft slechts eenmaal ergens ingevoerd te worden en alle kassa’s zijn op de hoogte. Fijn voor u als consument.

Het is wel bijzonder dat in dat patroon van dikke en dunne verticale lijnen zoveel informatie opgeslagen kan liggen. Dit is wel heel knap verzonnen. Maar om de barcodes op de producten te krijgen is barcode printen nodig. Ook hiervoor zijn knappe koppen in de weer geweest om voor ons gemak deze printers te ontwikkelen. Zo mist niemand meer een fijne aanbieding.