Men leest tijdschriften liever op tablet

Regelmatig doet GfK onderzoek naar de digitale media trends. Uit het laatste onderzoek van juni 2014 is gebleken dat mensen liever op een tablet een tijdschrift lezen dan uit een fysiek tijdschrift.

Populariteit van de laptop

In Nederland hebben we heden ten daags meer smartphones dan desktops. Het meest populair is de laptop die in 76 procent van de huishoudens voor komt. 70 procent van de Nederlanders beschikt over een smartphone en 65 procent van de Nederlanders beschikt over een computer. Ook de tablet is geliefd in ons land: maar liefst 56 procent van de Nederlandse huishoudens heeft er één. Opvallend is dat alleen bij 50 – 64-jarigen de smartphones toenemen en de tablets toenemen onder alleen 65-plussers. 63 procent van de Nederlanders heeft thuis drie of meer van deze devices in huis liggen. Slechts 13 procent heeft er maar één liggen.

De tablet wint terrein

Men download ongeveer evenveel apps voor de smartphone als voor de tablet, namelijk gemiddeld 26 à 27 waar ook minimaal één media-app tussen zit. De laatste jaren heeft het digitaal lezen van tijdschriften op de tablet aan terrein gewonnen. Drie jaar geleden las slechts twee procent van de Nederlandse bevolking een tijdschrift op hun tablet, waar dat nu zo’n 13 procent is. Men gebruikt hiervoor een website, een PDF-bestand of een app. De tablet wint ook veel terrein op het gebied van ebooks. Mensen downloaden bijvoorbeeld ook veel voorleesboeken apps.

Desktop verliest terrein

Waar het digitaal lezen van een tijdschrift op een tablet populairder wordt, zien we dat het lezen van een tijdschrift op de desktop computer steeds minder populair wordt. Zo leest 22 procent van de Nederlanders nu tijdschriften via een dergelijk device. In 2011 was dat echter nog 37 procent. Net als de afnemende populariteit van het lezen van tijdschriften op een website lezen Nederlanders ook beduidend minder tijdschriften van een PDF-bestand. In 2014 was dit 14 procent tegenover 18 procent in 2011.