Waarom kan ik niet afvallen?

Afvallen gaat niet vanzelf. Hoewel het in de basis niet anders is dan gezond eten en meer bewegen lukt het soms niet af te vallen. Een nieuwe gezonde lifestyle hanteren, maar hierdoor niet afvallen is frustrerend. Hier volgen een aantal redenen die ervoor zorgen dat je niet afvalt.

Je valt niet af door stress

Stress zorgt ervoor dat je niet afvalt. Stress is voor het lichaam een signaal dat er ‘iets ergs aan de hand is of gaat gebeuren’. Van oudsher betekende dit bijvoorbeeld een strenge winter of strijd die op komst was. Hierdoor werd het belangrijk om vetreserves aan te maken. Wat gebeurt er: je krijgt extra trek in koolhydraten. Misschien herken je je in het volgende: je bent gestrest en krijgt trek in snoepjes of koekjes? Voldoende ontspanning is dus belangrijk wanneer je wilt afvallen.

Niet afvallen door verkeerd eten

Een andere reden waardoor je niet afvalt is verkeerd eten. Teveel vetten of koolhydraten zorgen ervoor dat je niet afvalt. Voeding die rijk is aan eiwitten helpt met het gewichtsverlies. Iets anders wat niet goed is, is het eten van bewerkte producten. Praktische alle pakjes, zakjes en ‘dieetvoeding’ helpt niet met afvallen. Zogenaamde caloriearme rijst, waar praktisch alle voedingsstoffen uit zijn gehaald bevorderen de gezondheid niet. Kies liever voor onbewerkte verse producten. Eet veel groenten en combineer dat met vlees, vis of eieren.

Je eet teveel noten of fruit

Wanneer je wilt afvallen zijn noten een gezonde snack. Bovendien zijn ze erg gezond. Een handje walnoten of amandelen is een prima. Pas wel op dat je niet teveel noten gaat eten, of graag pinda’s eet. Pinda’s zijn eigenlijk iets te vet en één handje noten is het maximum. Noten bevatten veel vetten. Als je een bakje noten neemt, meet dan precies een handje af.

Ook voor fruit geldt dat het gezond is, maar dat hier een maximum aan zit. Eet liever citrusfruit dan bananen en maximaal 2 stuks per dag. Bananen bevatten namelijk redelijk veel koolhydraten.

Afvallen en koolhydraten

Om af te vallen en op gewicht te blijven is het belangrijk gebalanceerd te leven. Gezonde voeding waarbij je let op de hoeveelheid en het soort koolhydraat is belangrijk. Meer informatie hierover vind je op afvallenkoolhydraten.nl.