Wat voor hosting heb je nodig?

Als je een bedrijf voor de hosting van je website zoekt, is het raadzaam om eerst het aanbod te vergelijken.
Er zijn vele hostingbedrijven en wat ze aanbieden is helaas niet altijd even even denderend.
In sommige gevallen zijn de prijzen zo ontzettend hoog dat het grenst aan oplichterij.
Wat is een hostingpakket waard en wat heb je echt nodig?

Shared hosting of een VPS?

Bij shared hosting deelt je de capaciteiten van een server met vele andere klanten.
Hetzelfde geldt voor het IP adres, in sommige gevallen wordt 1 enkel IP adres gedeeld met duizenden andere klanten.
Op zich is dat geen probleem maar als een van de websites een enorme serverload trekt en de server niet goed geconfigureerd is heeft dat als gevolg dat alle websites op de server slechter of helemaal niet laden.
Daarnaast is het zo dat Google kan waarnemen welke websites er op een IP adres zitten.
Als een groot deel van de websites zich bezighoudt met blackhat SEO, wordt het hele IP adres gemarkeerd als een spam IP,
inclusief de websites die zich wel netjes aan de regels houden.

Bij een VPS, een virtual private server, neem je een virtueel stuk van een server af. Je hebt een eigen OS, een eigen webserver en een eigen IP. Het voordeel is dat je veel minder last hebt van de andere gebruikers op een server omdat deze ieder hun eigen ruimtes hebben, met hun eigen capaciteiten. Een VPS is zelf aan te kleden, je kan zelf bepalen welke software je gebruikt, hoeveel IP adressen je nodig hebt en of je de VPS zelf beheert of niet. Als je weinig verstand hebt van webservers, server besturingssystemen en dergelijke, doe je er verstandig aan een managed VPS af te nemen.

Een managed VPS heeft als voordeel dat de hoster er voor moet zorgen dat de VPS naar behoren blijft werken en up to date is.
Een VPS is een stuk duurder dan een shared hosting pakket en een managed VPS is duurder dan een kale VPS maar het is het geld waard als je veel tijd besteed aan een website. Als een website veel bezoekers heeft of veel content, zoals bijvoorbeeld bij een online video of image host, is het ook beter om een VPS af te nemen. Gaat het om een simpel online visitekaartje? Dan volstaat shared hosting meestal wel.

Kosten voor een hosting pakket

Wat is een normale prijs voor shared hosting? Als je een gemiddeld pakket afneemt is 40,- per jaar netjes.
Er zijn hosts die voor 15 euro per jaar een website hosten, inclusief de kosten voor een domeinnaam.

Een VPS is duurder dan shared hosting. Je moet voor een kleine VPS rekenen op ongeveer 5,- per maand.
Het voordeel van een VPS is dat je vaak per maand of per kwartaal een contract hebt en dus niet gelijk een jaar vastzit aan een host. Bij managed VPS hosting zijn de prijzen wat hoger, een hostingbedrijf heeft dan meer onderhoudswerk, de prijs voor een klein managed VPS pakket is ongeveer 15 euro per maand.