Zelf een website in elkaar zetten?

Tegenwoordig kan iedereen een website maken.
Er zijn talloze programma’s waarmee men binnen enkele uren een goedogende website in elkaar kan zetten. Dergelijke programma’s heten content management systemen (CMS) en het meest gebruikte CMS is WordPress. WordPress is erg gebruiksvriendelijk, overzichtelijk, zoekmachine vriendelijk en bovenal, gratis te gebruiken.
Ook eist WordPress technisch niet veel, het is niet noodzakelijk om opzoek te gaan naar een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in WordPress hosting.

Er zijn talloze templates, grafische omgevingen dus, die binnen WordPress thema’s heten.
Ook zijn er ontzettend veel plugins voor WordPress, waarmee een ieder binnen een paar klikken met de muis een extra functie kan toevoegen.
Zo is het mogelijk om plugins te installeren waarmee je een forum, webshop, contactformulier of Google maps op je website kan zetten.

WordPress, voor meer dan alleen bloggen

WordPress is in 2004 uitgekomen, toen mensen nog volop gebruik maakten van de CMS’en Joomla en PHP-nuke. Toen WordPress uitkwam, was het een blogging CMS, men kon er erg makkelijk een blog mee opzetten, voor gewone websites was WordPress niet bedoelt.
Tegenwoordig is WordPress nog steeds erg geschikt om een blog mee op te zetten maar eigenlijk kan je tegenwoordig alles met WordPress.
Als je een forum wilt opzetten installeer je gewoon de plugin BBpress, wil je een webwinkel beginnen dan gebruik je de plugin WooCommerce.
De mogelijkheden zijn eindeloos en je hebt vrijwel geen programmeringskennis nodig.
Het is handig om verstand te hebben van Photoshop, HTML5 en CSS3, je kan dan namelijk meer invloed uitoefenen op het uiterlijk van je website.
Er zijn echter zoveel fantastische thema’s dat het eigenlijk niet noodzakelijk is om verstand te hebben van Photoshop, HTML5 en CSS3.
Als je een plugin wilt aanpassen of maken is het wel vereist dat je verstand hebt van PHP en Javascript. Je kan er echter ook voor kiezen om een goede webdeveloper in te huren die het voor je doet.

WordPress en andere content management systemen

Er zijn erg veel content management systemen maar WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld. Vroeger had Joomla! een groot marktaandeel maar in de afgelopen jaren hebben vele Joomla gebruikers WordPress ontdekt. Joomla is een stuk minder gebruiksvriendelijk en vereist technisch gezien ook veel meer.
Wie Joomla gebruikt, heeft vaak wel gespecialiseerde Joomla hosting nodig, gelukkig zijn er nog veel hostingbedrijven die dat aanbieden.
Er zijn naast Joomla veel andere content management systemen die het proberen waard zijn, waaronder TYPO3, Drupal en PHP-Nuke.
Als je echter niet bekent bent met een CMS, begin dan met WordPress.
Het ziet er naar uit dat WordPress het CMS van de toekomst is, niet alleen blijven de mogelijkheden groeien, ook het aantal aanhangers groeit onverminderd.