Besparen op water

Besparen is helemaal ‘hot’. Er zijn zoveel manieren om geld te besparen op allerlei vaste lasten maar veel consumenten weten niet waar ze moeten beginnen. Vooral de vraag “waarop kan ik besparen”, zien we maar al te vaak terugkomen. Dat is jammer Dit artikel wijden we aan het besparen op water. Water op zichzelf is niet zo duur maar wordt wel steeds duurder. Vooral in huishoudens waarin veel water wordt verbruikt is het besparen op waterkosten lonend. In veel gevallen is een besparing van enkele tientjes per jaar zeker mogelijk. Het geld dat je bespaart kun je als je verstandig bent weer investeren in andere besparingsproducten, bijvoorbeeld in LED-lampen of in tochtstrips. Zodoende bespaar je door te investeren elk jaar weer wat meer geld!

Douchen en baden

Met douchen en baden wordt flink veel water verbruikt. Hierop kan een eenpersoons huishouden zo honderd euro of meer per jaar besparen. Tenminste, als je daarvoor natuurlijk behoorlijk wat water verbruikte. Voor mensen die langdurig douchen of regelmatig hun bad vol laten stromen is het in het begin even lastig om de knop om te zetten. Dat is begrijpelijk. Een besparing begint altijd met een waterbesparende douchekop maar er zijn ook tussenstukjes (z.g. inlegkringetjes) te koop die je op een bestaande kraan kunt monteren. Doorgaans bespaar je hiermee al gauw tien procent op de hoeveelheid water. Dit lijkt misschien niet zoveel maar reken dit eens uit over een heel jaar… Een bad nemen kost 50% procent meer dan een douchebeurt. Wil je dus echt geld ‘verdienen’, wees dan zo dapper en laat je bad links liggen. Een gemiddeld bad verbruikt doorgaans meer dan 150 liter (verwarmt) water. Een doorsnee douchebeurt kost tussen de 50 en de 80 liter water. Vergis je niet: Hiermee bespaar je dus op water maar ook op gas, tenzij het water op een andere wijze wordt verwarmd natuurlijk.Dat water kun je natuurlijk ook verwarmen middels zonnepanelen.

Waterkoker

Wil je water verhitten voor een kopje thee of een kop soep, verhit dan niet meer dan je nodig hebt. Ten eerste kost dit natuurlijk meer stroom maar het is ook gewoon zonde van het water dat overblijft. Blijft er toch water over? Geef dan je planten wat water of bewaar dit voor later op de dag. Alle kleine beetjes helpen!

Wasmachine

Oudere wasmachines hebben meestal nog geen waterbesparende programma’s en deze verbruiken meer stroom. Gebruik je nog een oude wasmachine? Dan is het een goede investering om een nieuwer model aan te schaffen. Hiermee bespaar je tijdens elke wasbeurt tientallen liters water. Over een heel jaar bekeken kan dat behoorlijk oplopen. Omdat nieuwe wasmachines minder water verbruiken kun je in de meeste gevallen ook de doseringen voor wasmiddelen halveren. Nog minder water verbruiken? Gebruik de volledige inhoud van je wastrommel! Deze mag je gerust ‘volproppen’.

Tuin besproeien met regenwater

Tijdens warme zomermaanden, wanneer er weinig regenwater valt, kunnen de kosten voor het besproeien van je tuin hoog oplopen. Door een grote regenton aan te schaffen bespaar je al gauw vele liters water per jaar, afhankelijk van het soort tuin (en beplanting) en de grootte. Je kunt een dompelpomp gebruiken om te besproeien (al kost dat weer stroom) of gewoon ouderwets een gieter gebruiken (al kost dat meer tijd). Geef overdag je planten en bloemen of gazon geen water. De helft daarvan verdampt toch weer. Geef bij voorkeur in de avond, als het is afgekoeld, je tuin water. De wortels hebben dan de hele avond en nacht de tijd om het water op te nemen.