Europese Commissie controleert Apple

Het is algemeen bekend dat de Europese Commissie Apple al een tijdje in de gaten houdt. Sinds vorig jaar worden bedrijven als Google en Apple meer in de gaten gehouden en dat komt door de applicaties die via de online winkels van de bedrijven worden aangeboden.

Waarom? Omdat er tal van voorbeelden te noemen zijn over gratis applicaties. Deze gratis applicaties worden via de online winkel, de App Store of de Google Play Store aangeboden, maar binnen de applicatie kom je als gebruiker toch tegen kosten aan die je niet had voorzien, omdat je de applicatie had besteld waarvan je dacht dat de applicatie gratis zou zijn.

Officiële verklaring

De Commissie heeft hier vrijdag het één en ander over gemeld in een officiële verklaring. Google zou inmiddels verandering hebben doorgevoerd, maar Apple wordt op de vingers getikt, omdat Apple minder snel is geweest in het doorvoeren van de veranderingen. Naast de gratis applicaties gaat het ook nog om een standaardinstelling die het wachtwoord vraagt voordat een aankoop kan worden gedaan. In de Verenigde Staten speelt deze kwestie nog meer dan in Nederland.

Daar hebben heel veel kinderen in games bepaalde functies gekocht met echt geld, zonder dat de kinderen dat wisten en de ouders wisten dat al helemaal niet natuurlijk. Het is zo uit de hand gelopen met deze misleidingen dat Apple zelfs beloofde om 32,5 miljoen dollar (24 miljoen euro) terug te gaan betalen aan ouders die hiermee geld hadden betaald terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. Tegen de BBC heeft Apple gelukkig iets laten en heeft het bedrijf dus gelukkig gereageerd.

Beschermingsmaatregelen
Apple zal reageren, maar heeft nog geen ‘concrete en onmiddellijke maatregelen doorgevoerd’ volgens de Commissie. Sterkere beschermingsmaatregelen, daar gaat het om volgens Apple en als we het bedrijf moeten geloven. Dan zijn ze hard op weg en ook goed bezig om het aan te passen en te veranderen. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend. En wat de maatregelen en sancties van de Europese Commissie zullen zijn, ook dat is nog niet duidelijk.

Het is logisch dat Apple hier vaker mee wordt geconfronteerd en dat het bedrijf daarom steeds vaker op deze, iets wat negatieve manier in het nieuws komt. Dat Apple het toegeeft en in ieder geval aangeeft dat het veranderingen door wil gaan voeren, dat is al positiever. Waarom Apple niet direct, zoals Google wel heeft gedaan, veranderingen heeft doorgevoerd, dat blijft uiteraard een goede vraag.