Griep staat weer voor de deur

De griep staat weer voor de deur. De temperatuur daalt, waardoor we het liefst lekker tegen elkaar aan kruipen. Lekker samen op de bank naar de televisie kijken met de open haard aan. Het huiselijke gevoel is heerlijk. Echter is dit de ideale kans voor griepvirussen om zich te verspreiden. Mede omdat deuren en ramen zorgvuldig gesloten worden, vanwege de koude lucht buiten. In huis ontbreekt het aan frisse lucht. Laat dit alles nu precies de meest ideale situatie zijn voor griepvirussen. De griep kan zich eenvoudig en snel verspreiden, waardoor in korte tijd veel personen ziek dreigen te worden.

De griep speelt ieder jaar weer op. Het is dan ook niet vreemd dat jaarlijks honderdduizenden mensen een griep oplopen. De hevigheid en duur van de griep verschilt per persoon en het griepvirus. Naast het feit dat de griep uiterst vervelend is, is het ook nog eens gevaarlijk. En dan voornamelijk voor personen uit de risicogroepen. Tot de risicogroepen behoren personen ouder dan zestig jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Om deze mensen te beschermen tegen de griep, worden deze personen jaarlijks opgeroepen om de griepprik te komen halen. Ook personen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg krijgen een oproep, aangezien deze persoon veel werken met personen die kampen met een verzwakt immuunsysteem.

De griepprik tegen griep

De griepprik wordt ieder jaar rond oktober en november beschikbaar gesteld. In deze periode krijgen risicogroepen een bericht dat zij de griepprik kunnen komen halen. Het vaccin tegen griep is gratis voor deze personen. Het vaccin kan in veel gevallen gewoon bij de huisarts worden opgehaald. Ondanks dat de griepprik de kans op  het krijgen van griep verkleint, voorkomt het de griep niet voor 100%. Dat wil zeggen dat iemand nog steeds de griep kan krijgen, ondanks dat hij of zij het griepvaccin heeft opgehaald. Om die reden vinden veel personen de griepprik dan ook onzin. Echter is uit diverse studies gebleken dat de griepprik wel degelijk effectief is tegen griep. De griepprik 2014 is beschikbaar gesteld in november 2014.