Het voordeel van online aanbesteden

Het is belangrijk om op een transparante wijze projecten aan te besteden. Hierdoor krijgen alle aanbieders de kans om voor de opdracht in aanmerking te komen. Ook kun je als opdrachtgever op een eerlijke manier al de inschrijvers met elkaar vergelijken zodat je met de beste in zee kunt gaan.

Ondanks alle wet- en regelgeving geeft de overheid de laatste tijd het verkeerde voorbeeld. Neem bijvoorbeeld alle mislukte ICT-projecten waarbij de ICT-bedrijven ook nog eens onderlinge prijsafspraken gemaakt hebben. Of de aanbesteding van een nieuw wagenpark bij de politie. Het verdient allemaal de schoonheidsprijs niet.

De procedure aanbesteding kan toch heel makkelijk. Bij Qflow heeft men een online aanbesteding applicatie laten maken waarbij de gehele procedure op een optimaal transparante manier verloopt. De opdrachtgever plaatst zijn opdracht via standaard invulschermen op de site waarna een inschrijver hierop reageert via andere standaard invulschermen. Alle document zijn goed gestructureerd opgeslagen en inzichtelijk voor alle partijen.

Bedrijven dienen bij grote projecten aanbestedingen te doen. Bij de wat kleinere projecten volstaat het aanvragen van offertes bij een aantal bedrijven. Voor de overheid ligt dit anders. Hier wordt namelijk met belastinggeld gewerkt. En wij, de belastingbetalers, willen openheid van zaken. Wij willen dat er zorgvuldig met ons geld wordt omgesprongen. Daarom is er bij wet geregeld dat de overheid altijd moet aanbesteden.

Opdrachtgever dienen een goede keuze te kunnen maken uit de inschrijvers. De overheid heeft bij ICT-projecten eigenlijk altijd alleen maar naar de prijs van de aanbieder gekeken. Dat is dus duidelijk de verkeerde aanpak. Hopelijk heeft men er bij de overheid inmiddels van geleerd. Maar de bedoeling is dat de opdrachtgever zowel naar prijs als naar kwaliteit kijkt en of de inschrijver precies heeft begrepen waar het project om gaat? Je wilt natuurlijk niet als opdrachtgever dat jouw project een product overlevert waar niemand wat aan heeft.