Samenwerking tussen Apple en IBM

De zakelijke markt veroveren? De Amerikaanse technologiebedrijven Apple en IBM zijn heel wat van plan. Waarom? Omdat ze samen gaan werken. En in de technologische wereld is dat uiteraard groot nieuws. Wat kunnen we verwachten en wat staat er te gebeuren? Dat ze grote plannen hebben, dat is in ieder geval één ding dat duidelijk is.

Mobiele apparaten en applicaties die bij deze mobiele apparaten horen en alleen voor de zakelijke markt. Dat is het doel en het plan van zowel Apple als IBM. Samen gaan zij dit verkopen en op die manier willen ze een nog groter marktaandeel kunnen veroveren binnen de zakelijke markt. Afgelopen dinsdag is dit bekend gemaakt. Over financiële afspraken is niets gemeld in de verklaring. En dat is jammer natuurlijk, omdat het wel interessant is om dat te weten en omdat we natuurlijk heel nieuwsgierig zijn.

Zakelijke markt

Dat Apple zich meer wil profileren op de zakelijke markt, dat is duidelijk. De verkoop van iPads en iPhones kan beter op de zakelijke markt. Het is iets dat Apple al vaker heeft benoemd en heeft toegegeven. IBM daarentegen heeft in deze markt een betere positie waardoor de positie alleen maar versterkt kan worden als Apple hierbij een samenwerking aan gaat. Maar ook voor Apple zal dit natuurlijk alleen maar positief zijn als er meer iPhones en iPads binnen de zakelijke markt verkocht kunnen worden.

De markt van thuiscomputers. Nu is die markt bijna niet meer te verkennen, maar ongeveer dertig jaar geleden wat dat precies de markt waar binnen zowel als IBM en Apple streden. Grote concurrenten waren het toen. Het is dan ook grappig om te zien dat beide, Amerikaanse bedrijven inzien dat het op dit moment en op dit punt – binnen de zakelijke markt – veel beter kan samen werken, de handen ineen slaan in plaats van de concurrentie aan te gaan.

Applicaties
Meer dan honderd applicaties worden er geproduceerd vanuit de eerste samenwerking tussen IBM en Apple. Deze honderd applicaties zijn dus bedoeld voor de zakelijke markt en de ‘apps’ moeten dit najaar nog worden gelanceerd. Iedereen is gespannen over de kwaliteit en de soorten applicaties die geproduceerd zouden worden.

Dat zowel Apple als IBM weer hoge ogen gaat gooien, dat staat waarschijnlijk wel vast. Hoe de samenwerking verder zal uitrollen en of er andere plannen op de agenda staan, dat is uiteraard nog even de vraag of dat echt gaat gebeuren of dat het helaas toch bij de ontwikkeling en productie van de honderd zakelijke ‘apps’ zal blijven.