Tablets en kantoormeubelen

Steeds meer werknemers werken op kantoor en onderweg op een tablet (ofwel tablet computer) in plaats van een pc of laptop. Tablets zorgen voor mobiliteit en gebruikersgemak. Een e-mail opstellen of surfen op het internet is zo gebeurd. Het aantal verkochte tablets zal in 2017 verdubbeld zijn ten opzichte van nu. Over de ergonomie bij het gebruik ervan is nog niet veel bekend, maar ook hierbij komen ergonomische gezondheidsrisico’s kijken.

 

Tablets op kantoor

Het gebruik van tablets op kantoor heeft erg veel voordelen. Werknemers waarderen de accu duur, het gewicht en het feit dat een tablet vaak sneller opstart dan een laptop of pc. Ook bij vergaderingen wordt er veel gebruik gemaakt van de gadget. Notitiemogelijkheden, een agenda, even iets opzoeken in de mail of snel surfen op het internet. Je kunt hem door het lichte gewicht overal mee naar toe nemen. Toch draagt dit handige device niet bij aan de ergonomie op kantoor.
(ergonomische kantoormeubelen dragen bij aan een gezonde zithouding)

 

ergonomische klachten

Tablets kunnen de nodige ergonomische klachten veroorzaken.  Bij een tablet zit je vaak erg voorover gebogen, de kijkafstand is niet optimaal en de houding van je pols is ongunstig. Omdat tablets nog kleiner zijn dan laptops of pc’s zijn de bewegingen en houding uitdagender voor je lichaam. Dit kan leiden tot serieuze klachten.

 

Tips voor gebruik

Een tip voor het gebruik van tablets op kantoor is om de tablet op het bureau neer te leggen. Zo belast je je polsen een stuk minder. Een andere tip is om een tablethoes- of standaard te kopen, waarin je je tablet in kunt zetten. Hierdoor krijg je een betere kijkhoek die nekklachten kan voorkomen. Verder is het gewoon belangrijk om niet te intensief op de tablet bezig te zijn. Zorg voor variatie. Als je een langer stuk moet typen, gebruik dan gewoon het toetsenbord van je pc. Maak je comfort op kantoor zo hoog mogelijk. Kantoormeubelen die ergonomische verantwoord zijn?