Verschillende verlichting voor verschillende doeleinden

De juiste verlichting in de ruimte is decoratief gezien belangrijk, maar ook praktisch gezien. Een zithoek verdient andere verlichting dan bijvoorbeeld een werkkamer. Wij geven je tips hoe je specifieke kamers zou kunnen verlichten!

Sfeerverlichting

De eerste les bij sfeerverlichting is: gooi alle TL-buizen de deur uit. Als er iets niet sfeervol is, is het die lelijke, witte verlichting. Sfeer creëer je niet door felle lampen aan te zetten, maar juist gedimd licht en kaarslicht. Er zijn verschillende kleuren licht. Het witte licht hebben we al weggegooid, maar er zijn nog meer kleuren. Koop eens een soft tone gloeilamp of een lamp met terracotta onderdelen. Dit geeft een warme uitstraling. Tip: een gouden binnenkant van de lampenkap weerkaatst heel warm licht. Een dimmer is een uitkomst voor sfeerverlichting. Hiermee kun je het licht doseren.

Werkverlichting

Voordat we je informeren hoe je werkverlichting kunt aanbrengen, moet er onderscheid gemaakt worden in de werkkamer of een bureautje in de woonkamer. Als dat laatste het geval is, werk dan met leeslampen, zodat ze niet hoog hangen en heel de kamer verlichten. kies een felle lamp (geen TL-buis!) die je in hoogte kunt verstellen en op je bureau kunt zetten. Je kunt ook kiezen voor een kleine hanglamp die je recht boven je bureau hangt. Spots zijn uit den boze in de woonkamer, want die moet je fel zetten wil je iets kunnen lezen en dat maakt de woonkamer er niet gezelliger op.

Accentverlichting

Accentverlichting is het verlichten van een specifiek onderdeel van de woonkamer. Denk aan de verlichting van een kunstwerk, een vitrine of van een plankje aan de muur. Wat hier zeer geschikt voor is zijn spotjes, maar kies wel voor een dimmer als dat mogelijk is. Spots zijn zo geschikt, omdat ze een lichtbundel uitstralen en het licht dus niet door heel de kamer verspreid wordt.