Wees voorbereid op een hoog ziekteverzuim rond feestdagen

Op de één of andere vreemde manier melden mensen zich tijdens de feestdagen veel vaker ziek dan de rest van het jaar. Naar verwachting zal dat dit jaar nog meer stijgen dan voorgaande jaren, omdat er een aantal factoren bij elkaar komen die een groot risico vormen voor de weerstand van mensen en dus het ziekteverzuim zullen doen stijgen.

Griep

Griep is toch wel de grootste ziekteverzuim factor. Heeft één persoon het op de afdeling, dan zal dat zich snel verspreiden onder de mensen die weinig weerstand hebben en voor je het weet mis je een kwart van het personeel. Een witte kerst is in Nederland een zeldzaamheid. Wat wij tijdens de kerst meestal zien als we naar buiten kijken is een grijze lucht, een gure wind en regen. De weerstand gaat achteruit en de stress kan toenemen door het plannen van alle activiteiten tijdens de feestdagen en een verkoudheid wacht om de hoek. Er was vorige maand al een verkoudheidepidemie, meldde het Nederlands instituut van de gezondheidszorg NIVEL. Januari is over het algemeen dé maand dat men de griep onder de leden krijgt. Veel mensen zoeken de sneeuw op buiten Nederland en gaan op wintersport. Tijdens wintersport is de kans vrij groot dat je gewond weer terug komt en dat vergroot weer het verzuimcijfer tijdens de feestdagen.

Fraude

Helaas komt verzuimfraude ook veel voor in Nederland, vooral tijdens de feestdagen. Steeds meer mensen melden zich ziek in de winter, omdat het dan een drukke periode is waar men makkelijk nog even wat zwart geld kan bijverdienen. Tien jaar lang is er al een stijging waar te nemen in ziekteverzuimfraude, meldt recherchebureau Strongwood.

Dalende werkloosheid

Verzuimcijfers worden door het CBS al jarenlang bijgehouden. Daaruit is goed af te lezen dat wanneer de werkloosheid stijgt het ziekteverzuim daalt. Mensen zijn bang hun baan te verliezen. Op dit moment daalt de werkloosheid, wat dus ook betekent dat het ziekteverzuim stijgt.

Hoe doorbreek dit patroon?

Wees voorbereid en onderneem tijdig actie. Maak als ondernemer bijvoorbeeld gebruik van oproepkrachten om zo nodig gaten in te vullen. Wees daar op tijd mee, want tijdens de feestdagen is het altijd moeilijk om mensen te krijgen. Wees ook goed voor je personeel, zodat ze ook wat voor je bedrijf over hebben. Ga op zijn tijd eens iets leuks doen en huur bijvoorbeeld tijdens de feestdagen kerst entertainment in.