Bereken uw wegenbelasting

Bereken uw wegenbelasting

Niemand vind het leuk maar wij Nederlanders ontkomen er niet aan auto belasting of beter bekend als wegenbelasting!
Als u in bezit bent van een auto dan betaald u wegenbelasting.

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting hoef je pas te betalen als je in het bezit bent van een auto of een ander motorvoertuig.
Ook al wordt de auto haast nooit gebruikt dan moet u evenveel betalen als iemand met de zelfde soort auto die deze elke dag zal gebruiken, er wordt hierin geen onderscheid gemaakt.

Wel heeft de hoogte van jouw wegenbelasting ermee te maken met wat voor type jouw auto is hoeveel deze weegt en gebruik hij jouw voertuig prive of zakelijk en de type brandstof wat je gebruikt.

Er is wel een verschil van de hoogte van de belasting in de provincies van Nederland, ook is er een speciale regeling voor oldtimers.

Oldtimers

De wegenbelasting kan je per jaar of per kwartaal betalen en kan je betalen door middel van een acceptgiro kaart of met een automatische incasso.

Zoals eerder aangeven is er een speciale regeling voor oldtimers.

Als de auto minimaal 30 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen dan hoeft er geen wegenbelasting betaald te worden.

Ook voor een schone auto is het mogelijk om geen wegenbelasting te hoeven betalen. Dit is bestemd voor auto’s die een lage co2 uitstoot hebben. Als jij bijvoorbeeld een dieselmotor heb dan mag de maximale uitstoot 95 gram co2 per km zijn.

Bij andere soorten motoren is de maximale uitstoot 110 gram co2 per km.

Deze regeling is weer niet bestemd voor voertuigen die op  bio-ethanol rijden dit omdat deze uitstoot toch te vervuilend is.

Wilt u weten weten hoeveel u precies aan wegenbelasting moet betalen dan is er op de website van de belastingdienst een tool waarmee u precies kunt zien hoeveel u moet betalen.