Het sollicitatieproces

Solliciteren is iets waar veel mensen tegenop kijken. Sommige hebben slapeloze nachten en andere vallen 10 kg af. Uiteraard is dit wat overdreven, maar solliciteren is niet voor iedereen even makkelijk. Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

Voorbereiding

Voorbereiding is alles. Lees veel informatie over het bedrijf waar jij wil gaan solliciteren. Zo stel je geen vragen waarvan je het antwoord had kunnen weten. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent. Daarnaast komt het ook professioneel over als jij je hebt voorbereid. Een ander belangrijk punt is zelfreflectie. Noteer op een papiertje wat jouw sterke kanten en minder sterke kanten zijn. Denk na over je ambities en je talenten. Schrijf ook op waarom het desbetreffende bedrijf jou moet aannemen.

Oefenen

Doe met je vrienden of familie een rollenspel. Een paar aanschouwen het sollicitatiegesprek, iemand speelt de werkgever en jij speelt de sollicitant. De personen die het gesprek aanschouwen noteren de punten die goed gaan en de punten die nog wel wat verbetering kunnen gebruiken. Doe dit een paar keer.

Positieve indruk

Zorg ervoor dat wanneer je werkgever of recruiter jouw naam Googled, er positieve berichtgevingen over jou te vinden zijn. Zijn er professionele foto’s van jou te vinden? Of sta je op elke foto met een bierflesje in de hand. Zijn de berichten die jij online plaatst wel voldoende afgeschermd? Of kunnen toekomstige werkgevers lezen dat jij elke dag met je legoblokjes speelt. Onderscheid jij je al online? Of is er niks boeiends over jou te vinden. GraduateStars is een bedrijf die jou kan helpen bij het creëren van een positieve online indruk. Gelukkig maar, anders zou je alles alleen moeten doen. Soms is een duwtje in de juiste richting het enige wat je even nodig hebt voor het verkrijgen van die felbegeerde baan.