Hoe moet ik oorsmeer verwijderen?

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren van wattenstaafjes. Er wordt al jaren door artsen gewaarschuwd voor de onnodige risico’s die men neemt en de problemen die kunnen optreden bij verkeerd gebruik van wattenstaafjes. De gehoorgang is een uiterst gevoelig deel van ons lichaam en is complexer dan men vaak denkt. Om niet al te medisch te worden zullen we dit artikel beperken tot de basis en het is belangrijk om te weten dat oorsmeer een zeer belangrijke functie heeft om ons oor te beschermen tegen bacteriën en vuil.

Onze oorsmeerklieren produceren oorsmeer om vuil in het oor tegen te gaan en te zorgen dat (overmatige) bacteriën niet de overhand krijgen in ons oor. Per oor zijn er wel 1000 tot 2000 oorsmeerklieren aanwezig en zorgen bovendien voor de flexibiliteit van ons oor. Er is echter een grote groep mensen die last heeft van overtollig oorsmeer en dit kan zeer vervelend zijn en dient opgelost te worden. Overtollig oorsmeer kan zwart kleuren en dit is een teken dat het al te lang in het oor zit en voor de nodige ontstekingen kan zorgen. Het is daarom zeer raadzaam om het overtollige vuil weg te halen en regelmatig oorsmeer verwijderen behoed u voor de nodige problemen.

Een ander veelvoorkomend probleem is vocht in de oren en dit noemt men ook wel “Slijmoor”. Over het algemeen komt het voor bij jonge kinderen en is de boosdoener een goede verkoudheid of een middenoorontsteking. Indien u hier last van heeft is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden ter controle. Over het algemeen gaat het vanzelf vaak na enkele weken over maar het kan soms zelfs tot enkele maanden duren. Er zijn mogelijkheden tot het plaatsen van buisjes maar dit is een kleine operatie waar toch de nodige risico’s aan zitten en zal niet snel toegepast worden.