Tuinsector in zwaar weer vanwege ‘vergeten seizoen’?

Onlangs is onderzocht en bekend geworden dat we steeds minder verstand hebben van onze tuin en het tuinieren an sich. Gevolg is dat we fouten maken zoals de simpele gedachte dat we in de winter niet kunnen tuinieren. Hierdoor loopt de tuinbranche veel geld mis. Wat zijn de oorzaken van ons falen en wat doen we er aan?

Iedereen aan de hobbykas

Tijden veranderen. We hebben steeds minder tijd of we maken minder tijd vrij beter gezegd voor iets als tuinieren als hobby. Door onze drukke banen zijn we minder buiten en als we vrij zijn hebben we veel andere dingen die eigenlijk net even leuker zijn om te doen. Hoe kan het dat we vroeger op school nog plantjes mochten planten in een hobbykas en er nu niet meer naar omkijken? Daar schuilt wel een oorzaak. Er wordt veel minder aandacht geschonken aan tuinieren vandaag de dag als dat werd gedaan zo een twintig jaar geleden. Er zijn zoveel andere dingen bijgekomen dat de tuin met haar bloemen en planten eigenlijk een ondergeschoven kindje is geworden. Zonde, wat voor de ontwikkeling van kinderen kan het zeker geen kwaad om te leren omgaan met planten en gewassen en te leren hoe deze groeien. Een koppeling met de bestaande biologielessen op de middelbare school kan eenvoudig gelegd worden wellicht. En buiten zijn is beter dan binnen achter de computer, daar waar kinderen thuis waarschijnlijk ook al te lang achter vertoeven. Waarom niet verplicht een eigen kasje weer op school waar ze zelf hun plantjes en groente in kunnen verbouwen?

Vergeten seizoen?

Eerder werd aangehaald dat mensen vergeten dat de winter goed gebruikt kan worden om te tuinieren. En zo wordt dit seizoen vergeten wat als gevolg heeft dat de sector veel geld misloopt. Er wordt van alles aan gedaan om tuinieren weer wat nieuw leven in te blazen en wat aan populariteit te laten winnen. Tuinieren is namelijk helemaal niet saai en er is van alles mogelijk met werkelijk elke tuin, klein of groot. Dat is wel te zien in de vele programma’s op televisie waar met behulp van professionals schitterende tuinen worden ontworpen. En om de tuin mooi te houden hoeft men echt geen pro te zijn. Op het internet zijn genoeg handige tips te vinden waarmee zelfs de leken hun tuin prima op orde kunnen houden en jarenlang kunnen genieten van al het moois wat de planten en bloemen te bieden hebben.