Wat is kenmerkend voor clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn wordt als een weinig voorkomende variatie op migraine gezien. Bij vrouwelijke personen komt clusterhoofdpijn vijf keer zo weinig voor als bij mannelijke personen. Onderscheidend  van deze soort hoofdpijn zijn aanvallen van heftig kloppende hoofdpijn en een stekende hoofdpijn aan een kant. Regelmatig gaan de aanvallen weer voorbij na een paar uur. De aanvallen komen op in clusters, deze kunnen variëren van enkele keren in de week tot zelfs verscheidene keren op een dag. De hoofdpijnaanvallen kunnen een periode van zes tot acht weken aanhouden. Er doen zich pauzes van een paar maand voor waarbij de persoon geen klachten heeft van hoofdpijnaanvallen.

Andere namen van clusterhoofdpijn
Er wordt over het algemeen gesproken over clusterhoofdpijn maar er zijn meer namen voor de hoofdpijn. De volgende namen worden ook gebruikt om clusterhoofdpijn aan te duiden: Neuralgie van Horton, Hortonsyndroom, Bing Horton syndroom, histamine hoofdpijn, periodische migraineuze neuralgie, wekkerhoofdpijn en erythroprosopalgie. Met al deze namen wordt hetzelfde bedoeld, clusterhoofdpijn.

Verschillende oorzaken voor clusterhoofdpijn
Er zijn verscheidene factoren die de aanvallen kunnen versnellen. Een voorbeeld hiervan is op grote hoogte verblijven. Een echte veroorzaker voor clusterhoofdpijn is onbekend. Bij het ontstaan van clusterhoofdpijn lijkt een grote functie te zijn weggelegd voor een hersenzenuw. Buiten de hoofdpijn aanvallen kunnen er tevens andere lichamelijke problemen optreden bij de aanvallen. Een vernauwde pupil, een verstopte neus of zweten in het gelaat zijn kwalen die kunnen optreden.

Hoe kan de diagnose van clusterhoofdpijn worden gesteld?
Op grond van de lichamelijke problemen kan een huisarts de diagnose stellen. Als de diagnose gesteld is dan wordt over het algemeen begonnen met de behandeling van clusterhoofdpijn. Deze behandeling begint met een spray in de meeste gevallen. Clusterhoofdpijn kan bij de aanvallen worden aangepakt met een neusspray die de bloedvaten verwijd. Om aanvallen te beletten kan men worden aangepakt met bijvoorbeeld Isoptin. Deze voorkomt het zuurstoftekort achter de ogen.