Is beleggen op de beurs iets voor mij?

Benieuwd of het beleggen wat voor jou is, bijvoorbeeld aan de hand van de eigenschappen die je daar voor nodig hebt? Wij zetten er graag een aantal op een rij, zodat je na kunt gaan hoe een goede belegger in elkaar zit. Vervolgens kun je zelf bepalen of je in staat bent op die manier te handelen en wellicht een mooi rendement te maken met je trades op de beurs. We kunnen in ieder geval alvast verklappen dat veel van de eigenschappen van een goede belegger ‘aan te leren’ zijn, of dat er handige hulpmiddelen bestaan om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt.

Kennis van de markt en goede eigenschappen

Het is als modern belegger in ieder geval van belang om een goede kennis van de markt te hebben en je goed te laten informeren over hoe deze zich ontwikkelt. Je kunt de markt nooit volledig doorgronden, maar je kunt er in ieder geval wel voor zorgen dat je de verschillende invloeden die van toepassing zijn leert begrijpen. Wat gebeurt er op het moment dat er nieuws naar buiten komt over bepaalde aandelen of hoe is een nationaal sentiment over bepaalde producten van invloed op de koers? Dit kan leiden tot actuele trends, die je kunt gebruiken voor het beleggen op de beurs. Des te beter je thuis bent in het handelen op de beurs, des te beter je er ook in zal slagen om van dag tot dag de juiste beleggingsbeslissingen te maken. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je een technische analyse dient te maken van de marktontwikkelingen, om in te kunnen schatten in hoeverre de trend door zal zetten, of dat deze wellicht tot een einde zal komen. Dat betekent dat een goed analytisch vermogen een van de eigenschappen is waar je een goede belegger/daytrader aan kunt herkennen. Kun je op basis van een grafiek in één oogopslag zien of er sprake is van een stijgende of een dalende trend en kun je op basis daarvan een beslissing nemen? Het is verstandig om je goed te verdiepen in de verschillende technische indicatoren die er beschikbaar zijn. Je zorgt er daarmee voor dat je technisch vaardiger wordt, waardoor je dit vervolgens kunt gebruiken om een goede analyse te maken en het handelen sneller onder de knie te krijgen.

Strategie bepalen voor het beleggen op de beurs

Tenslotte is het voor een handelaar van groot belang om vooraf een strategie te bepalen en daar ook daadwerkelijk aan vast te houden. Op het moment dat je wilt gaan handelen dien je vooraf goed te weten op welke momenten je winst wilt nemen, of wanneer je een verliezende positie van de hand wilt doen. Des te beter je dat onder de knie hebt, des te beter je erin zal slagen om op de lange termijn winstgevend de kunnen handelen. Heb je dit nog niet goed onder de knie? Dan kun je daarvoor gelukkig gebruik maken van een online trading systeem. Je zorgt er daarmee voor dat je vooraf een strategie kunt kiezen, om het systeem daar vervolgens aan vast te laten houden. Bezit je de genoemde eigenschappen, of ben je bereid daar aan te werken en er daarmee voor te zorgen dat je op een zo rationeel mogelijke manier kunt handelen in aandelen? Dan is de kans groot dat je er uiteindelijk in zal slagen om de juiste trades te maken. Op het moment dat je wilt beginnen met handelen/beleggen in effecten of forex is het verstandig om nog niet teveel risico te nemen, door voldoende kapitaal achter de hand te houden. Je kunt dan eventuele missers opvangen, of de inzet steeds wat verder uitbouwen indien je wel succesvol blijkt.