Houten horloges. Chique of Cheap?

De laatste tijd zien we steeds meer houten horloges verschijnen op de Nederlandse markt.De horloges worden aangeboden in allerlei uitvoeringen en in diverse prijsklassen. Als product is een houten horloge natuurlijk uniek. Door het gebruik van hout en de uniek nerfstructuur is geen enkel horloge hetzelfde.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van de houten horloges? Op dit moment bestaan er diverse fabrikanten van houten horloges uit zowel de Verenigde Staten, Europa en Azie. Met name in China bevinden zich veel fabrikanten die horloges tegen een zeer lage prijs aanbieden. Wat hierbij opvalt is dat de modellen van de verschillende fabrikanten erg veel gelijkenis vertonen.
De horloges die in Europa en de Verenigde Staten worden gefabriceerd hebben een meer eigen karakter. Deze fabrikanten maken gebruik van duurzaam hout en zetten zich in voor het ecologisch verantwoord vervaardigen van hun producten.

Behalve een eigentijdse stijl en het feit dat elk horloge uniek is, heeft een houten horloge door het gebruik van hout als materiaal nog meer voordelen. De horloges zijn lichtgewicht en door het ontbreken van chemische bestandsdelen in het productieproces zijn de horloge nagenoeg hypoallergeen.

Uiteraard heeft het gebruik van hout ook enkele nadelen. De horloge zijn in de meeste gevallen spatwaterdicht. Dit houdt in dat ze in het dagelijks gebruik prima gedragen kunnen worden, maar dat het raadzaam is het horloge af te doen bij een tripje naar het zwembad of tijdens het douchen.
Bij de horloges van betere kwaliteit is het glas normaal gesproken krasbestendig, de houten kast en de houten band zijn uiteraard minder krasbestendig dan een horloge van staal.
De komende tijd zal moeten blijken of de houten horloges slechts een trend zijn of dat deze duurzame producten een vaste plek binnen de horlogemarkt zullen veroveren. Gezien het eigentijdse karakter en de duurzaamheid kan verwacht worden dat we deze houten klokjes de komende jaren vaker gedragen zien worden.