Op vakantie, maar waarheen?

Weet je nog niet waar je naar toe wilt op vakantie en heb je zin in een avontuur dat je meeneemt naar het allermooiste van de natuur en naar de oudheid. Houd je ook van lekker eten en veel gezelligheid dan zou Peru een goede keuze zijn.

Wat heeft Peru te bieden?

Peru, onlangs winnaar van de World Travel Awards 2014 als beste Culinaire Bestemming van de Wereld, voor de derde keer op rij heeft meer te bieden dan eten, al is het de snelst groeiende tak van de economie met een omzet van ongeveer 7 miljard per jaar met als hoogtepunt “Mistura”, het allergrootste culinaire Festival van het Amerikaanse halfrond en volgens het Britse dagblad de “Daily Mail misschien wel het grootste ter wereld. In Peru kun je je onderdompelen in de culturen uit de oudheid, en je kunt genieten van de vriendelijkheid van de mensen van de multi-culti samenleving en van het natuurschoon van dat je omringt aan kust, in de Andes en in het Amazone gebied. De steden in Peru hebben een goed aanbod aan verblijfs accommodatie van B&B tot aan luxe 4 en 5 sterren hotels. Bijzondere accommodatie zoals jungle lodges maken van je verblijf een avontuur.

Lima en de kust

Voor de toerist is er het meeste aanbod van goede accommodatie van B&B tot aan luxe vijf sterren hotels , maar Lima is ook rijk bezienswaardigheden zoals de kathedraal, het goud museum of de Huaca’s , oude ruïnes. City tours zijn erg interessant en variëren van een klassieke city tour met een busje tot aan een bus tour in een dubbeldeks bus en van een een tour per fiets tot aan een culinaire city tour waar bij je zelf ‘Ceviche “, het nationale gerecht, en de wereld beroemde cocktail “Pisco Sour” leert maken. De vele restaurants, zowel vis als creools, bieden de eter een breed scala aan gerechten zoals onder andere “Ceviche” en “Lomo Saltado”, maar ook de Chinese Chifa restaurants waar je goedkoop en lekker kunt eten zijn echt een bezoekje waard. Andere restaurants zoals Astrid & Gaston, la Huaca Puccllana, La Bisteca, La Rosa Nautica en La Costa Verde serveren een mix van de Peruaanse en internationale keukens waar je met een goed gevulde beurs lekker kunt eten. Pachacamac, ten zuiden van Lima en een oude Inca tempel is zeker de moeite waard om te bezoeken. De gehele kust lijn van drieduizend kilometer lang herbergt stranden zoals in Mancora en Zorritos in het noorden en Asia, Cerro Azul, Camana en Mollendo in het zuiden. Piura in het noorden is beroemd om de “Chulucanas”, keramiek en haar spectaculaire visgerechten. In het zuiden in Chincha, Pisco en Ica bevinden zich vele olijfboom – en wijngaarden, die goede olijfolie, wijn en Pisco, de nationaal gestookte jenever, produceren maar ook natuurparken zoals de Ballesta eilanden nabij Paracas, met haar vele zeeleeuwen, pinguïns en zeevogels en het natuurreservaat “Paracas. De Nazca lijnen zijn voor iedere Peru bezoeker een must.

 De Andes

Peru heeft uitstekende bus en vliegverbindingen met de rest van het land. Dit maakt het eenvoudig om naar de Andes of naar het Amazone woud af te reizen. De Andes is beroemd om Cuzco en de overblijfselen van de Inca’s. Het tot voor kort hoogte punt Machu Pichu, de verborgen Inka stad is per trein te bereiken, maar ook te voet per Inka Trail. Andere bezienswaardigheden zijn er in Arequipa met onder andere de Canyon del Colca waar je de adembenemende Condor kunt zien vliegen, het Titikaka Meer in Puno wat het hoogst bevaarbare meer ter wereld is en waar de Uru’s, een lokale stam, je verwelkomen en die te midden van het meer op rieten eilanden leven. Maar Peru en de Andes herbergen meer schatten van eerdere culturen en bevolkings groepen zoals Caral aan de kust maar ook het museum van de Heer van Sipan van de Mochica cultuur in Chiclayo en het fort Kuelap dat geassocieerd wordt met de Chachapoyas cultuur.

De Amazone

De Amazone herbergt veel natuurschoon. In het noorden van Peru, in Iquitos waar de Shipibo-Canobo indianen wonen, kun je rivier cruises maken en de jungle ervaren vanuit de boot, maar je kunt ook je intrek nemen in de jungle lodges die er zijn. Meer naar het centrum bevinden zich San Ramon en La Merced, de poorten naar de jungle vanuit Lima en Chanchamayo en Satipo en Pichanaki, bekend om de koffie en cacao en gebied van de Ashaninka’s en de Yanesha’s. Uit het oog springen Oxapampa en Pozuzo, twee stadjes gesticht door Duitse en Oostenrijkse immigranten in de negentiende eeuw. Puerto Bermudez, Ciudad Constitucion en Pucallpa zijn ook de moeite waard en worden veelal opgenomen in avontuurlijke meerdaagse 4×4 tour tochten.

Reizen naar Peru

Als je een bestemming kiest zoals Peru is het mogelijk om pakket reizen te boeken, of reizen die minder verzorgd zijn en die je meer onafhankelijk bieden tijdens het reizen en je de mogelijkheid bieden tot het boeken van vluchten en aparte land arrangementen. Natuurlijk is een pakket reis vaak goedkoper daar de prijzen van inkoop voor een operator lager liggen dan voor een individu, maar er zijn toch mogelijkheden om te backpacken of om World en Multi tickets zoals bij WTC.nl te kopen en zelf je routes te bepalen en je eigen hotels uit te kiezen. Voordelige tarieven voor binnenlandse vluchten, te boeken in Peru, gelden alleen voor ingezetenen en mensen met een verblijfsvergunning. Voor meer informatie over reizen naar Peru kun je terecht bij www.lastminutesperu.nl