Tips om darmklachten te voorkomen

Darmklachten, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. In lichte vormen als obstipatie of winderigheid, maar helaas ook al te vaak in serieuzere vormen als de Ziekte van Crohn of darmkanker. Zoals bij veel lichamelijke aandoeningen is er in het geval van buikproblemen ook veel op voorhand te doen om deze ongemakken te voorkomen. We zullen de meest bekende darmproblemen kort bespreken en een aantal tips geven om gezonde darmen te behouden.

Diarree

Er zijn veel verschillende soorten darmklachten, maar de meest bekende is diarree. De oorzaak hiervan is dat de darmen te weinig water ontrekken van de ontlasting en er buikloop onstaat. In de accute vorm die meestal ontstaat door een infectie (voedselvergiftiging) gaan de problemen meestal vanzelf na een paar dagen over en werken de darmen weer normaal. Bij chronische diarree kunnen de klachten tot wel twee weken aanhouden. Er bestaat in dit geval kans op uitdroging wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen of bejaarden. Er moet dan voldoende gedronken blijven worden, een glas per toiletbeurt is een graadmeter. Bij lang aanhoudende diarree is het altijd raadzaam een arts te waarschuwen.

Obstipatie of ontstopping

Een tegenhanger van diarree is obstipatie of ontstopping. Hier wordt er juist te veel water aan de ontlasting ontrokken wat het gevolg heeft dat de ontlasting droog wordt en moeilijk naar buiten komt. Dit kan een vervelend opgeblazen gevoel geven en ook pijn in de buik. De oorzaken zijn hier meestal onschuldiger dan bij diarree. Voorbeelden zijn stress en te weinig toiletbezoek op reis. Ook het overmatig gebruik van diarreeremmers kan ontstopping veroorzaken.

Voorkomen beter dan genezen

Zoals gezegd is er veel te doen tegen darmproblemen. De belangrijkste veroorzaker van problemen is de slechte hygiëne. Wassen van de handen na toiletbezoek en voor het eten en goed letten op de houdbaarheidsdatum van voedsel kan al een hoop leed voorkomen. Verder is het aangeraden op een gevarieerd eetpatroon er op na te houden en voldoende groente en fruit te nemen. Naast gezond eten moet er elke dag voldoende gedronken worden om de darmflora op orde te houden.

Raadpleeg een arts bij twijfel

Mochten er problemen zijn die aanhouden dan moet er nooit te lang mee doorgelopen worden. Uit het landelijke darmonderzoek wat vorig jaar gestart is, is gebleken dat nog altijd veel mensen wegblijven bij de huisarts, met vervelende gevolgen. Het onderzoek verplicht mensen met de leeftijd tussen de 55 en 75 mee te werken en hun darmen te laten testen. Zo is na het eerste half jaar al een grote groep getest en bij 7% darmkanker geconstateerd. Bij een grotere groep werd vastgesteld dat zij behandeld moesten worden door een arts, vaak door middel van een coloscopie waarmee erger voorkomen kan worden. Darmkanker geeft pas laat problemen en is dus een sluipmoordenaar onder de ziekten. Hoe eerder men zich meldt, hoe beter er behandeld kan worden voor een positief resultaat.