Wanneer ben je zwanger?

Zou je een paar dagen geleden al ongesteld moeten worden? Heb je een beetje een vreemd gevoel in je buik? Dit zou zomaar op een zwangerschap kunnen duiden, maar dit hoeft uiteraard niet altijd zo te zijn. Er zijn meerdere situaties waardoor je menstruatie uit kan blijven, denk hierbij aan stress of gezondheidsproblemen. Om er achter te komen of je zwanger bent kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dit kan vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden, wanneer je dit eerder doet is het zwangerschapshormoon misschien nog niet sterk genoeg om de test positief uit te laten slaan.

Zwangerschapssymptomen

Er zijn natuurlijk een hoop symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent, helaas is het niet altijd zo dat je zwanger bent als je je in deze symptomen kunt vinden. De drie meest belangrijke pijlers die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent zijn de  volgende:

  • Menstruatie
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid

Wanneer je menstruatie uitblijft kan dit duiden op een zwangerschap. Het is daarom verstandig om een zwangerschapstest te doen wanneer je een paar dagen over tijd bent.

Een symptoom wat kan duiden op een zwangerschap is misselijkheid. Wanneer je en over tijd en misselijk bent is de kans vrij groot dat je zwanger bent. Ongeveer 80 procent van de vrouwen heeft tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. De oorzaak hiervoor is dat je tijdens het begin van je zwangerschap een trager werkende klep tussen je slokdarm en je maag hebt en de zwangerschapshormonen dragen ook bij aan een misselijk gevoel.

Wanneer je niet over tijd en misselijk bent duidt vermoeidheid niet op een zwangerschap, maar wanneer deze 3 symptomen samen komen kan het zeer duiden op een zwangerschap. Waar komt die vermoeidheid vandaan? Je zult hier voornamelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap last van kunnen hebben. Het is wel logisch dat je je moe voelt, je lichaam heeft heel wat veranderingen te verwerken om je kindje te kunnen laten groeien. Je hormoonhuishouding veranderd, je krijgt meer bloed en je spijsvertering en stofwisseling veranderen.

De enige manier om erachter te komen of je echt zwanger bent is om een zwangerschapstest te doen.

Zwanger

Wanneer je test positief is ben je dus zwanger! Dit is natuurlijk geweldig nieuws. Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk je kindje zien. Je kunt daarom meteen een afspraak maken bij een verloskundige. Je hoeft hiervoor niet eerst naar de huisarts.  Normaal gesproken krijg je rond de 9e week je eerste echo, wil je echter eerder je kindje zien? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van pretecho Roosendaal.