Mijn beschouwing na Zwolle-Feyenoord!

De wedstrijd van het jaar staat op punt van beginnen. Helaas is het de wedstrijd van het jaar. Want Feyenoord strijd alleen nog voor plek drie. Het is de wedstrijd die het seizoen kan redden. Verliezen betekent grote drama in Rotterdam Zuid.Voorafgaand aan de wedstrijd staat de trainer van Feyenoord doodleuk te verkondigen dat hij slecht slaapt en tien bakken koffie nodig heeft om de dag door te komen. Hij staat onder spanning. Dat is te merken aan alles. Wellicht logisch. Maar moet dat zo duidelijk naar voren komen? Sterker, mag dat zo duidelijk naar voren komen? Als het schip op zinken staat moet de kapitein dan niet bezig zijn met het in redding brengen van zijn bemanning?Fred Rutten was voorafgaand aan Zwolle-Feyenoord bijna schattig om naar te kijken. Ik ben geen fan van Fred. Ben ik nooit geweest. Maar ik had even een gevoel van, och, ik hoop ook voor Fred dat Feyenoord het red. Maar hoe meer ik over denk hoe triester het is.Fred staat te boek als een goede veldtrainer. Menig voetballer roept dat in de media. Maar het vervelende voor Fred is dat trainer van Feyenoord iets heel anders is dan trainer van Twente. De trainer van Feyenoord moet de club kunnen verkopen. Moet een boegbeeld zijn die groot durft te denken, die de uitdagingen grijpt en voor aanstaat in goede en slechte tijden. Zoek de succesvolle trainers van Feyenoord maar eens op. In de afgelopen jaren kan ik alleen Ronald Koeman noemen. Wellicht niet altijd het maximale eruit gehaald. Maar die kon kritisch zijn. Durfde groot te denken, was chagrijnig en boos zodra Feyenoord won met slecht voetbal. Want Ronald wist, Feyenoord is een topclub. Of wellicht, Feyenoord was een topclub.Want de club is ziek. En dat heeft Ronald weten te verbergen. Die heeft bij wijze van elke dag een dosis aspirines in de club gemikt om het gevoel te hebben dat het allemaal wel meevalt.

Heeft de directie slecht ingekocht? Ik pak alleen de transfers van afgelopen seizoen erbij. Toornstra, El Ahmadi, Kazim, Bilal, Vermeer, Wilkshere en Boulahrouz. Voorafgaand aan het seizoen zijn Toornstra, El Ahmadi, Bilal en Vermeer (kwalitatief gezien) vrij logische aankomen. Kazim, Wilkshere en Boulahrouz hadden we met z’n allen onze twijfels bij. Of te wel, voorafgaand aan het seizoen hebben ze alleen geld uitgegeven aan verantwoorde transfers. En de twijfelgevallen waren transfervrij. Risico nul! Hadden ze meer moeten halen? Ja, achteraf zeker!

Heeft Feyenoord dan geen kwaliteit? Niet om kampioen te worden. Dat lijkt me duidelijk. Dus de doelstelling was alles behalve realistisch. Maar ze horen in ieder geval mee te doen om plek twee. Ze hebben daar geen eens om gestreden. Het meest dramatische Ajax sinds jaren wordt het geen eens moeilijk gemaakt. Dat is in en in triest.

Jongens als Vilhena, Boetius en Kongolo zaten bij de voorselectie van het WK 2014. En het jaar erna zijn de eerste twee niet goed genoeg voor de top drie van Nederland! Lijkt me stug. Wie is daar verantwoordelijk voor? De jongens zelf zou je zeggen. Die zijn verantwoordelijk voor hun eigen prestaties. Maar wie heeft de leiding over deze gasten? Juist Fred Rutten. Eindverantwoordelijke voor de selectie die er stond. En zeuren over spelers die er niet zijn is een schreeuw van onkunde. Als coach van een voetbalclub ben je manager. Je moet ervoor zorgen dat elke jongen in de selectie zich gewaardeerd voelt. Dat is je belangrijkste taak het maximale uit het team halen en dat begint bij vertrouwen en een goede werkomgeving. En van buitenaf lijkt het dat Fred Rutten daar flink in gefaald heeft.

Het doet ontzettend zeer dat Feyenoord weer opnieuw mag beginnen. Geen Europees voetbal betekent het definitieve vertrek van Clasie en het uitstellen van eventuele goede en kwalitatieve transfers. Als ik daarover nadenk als Feyenoord supporter dan sta ik op punt van janken. Want hoe kan het mogelijk zijn dat er zo’n beleid gevoerd wordt?

Vroeg uitgeschakeld in de beker, in Europa (wel goed presteren) en vierde eindigen in de competitie. Een incident of het gevolg van structureel wanbeleid?

Zondag gaan we weer heen. Want ik voel me genoodzaakt om me schor te schreeuwen. Dat is het enige wat ik kan doen, helaas!

Het Feyenoord hart bloed. En niet zacht ook!

 Dit is mijn beschouwing na Zwolle-Feyenoord!