De design woonstijl

Tegenwoordig zijn veel mensen gek van design. Maar wanneer is iets eigenlijk ‘design’, en hoe richt je je huis in aan de hand van een design woonstijl? In dit artikel wordt het uitgelegd!

Design wonen

De design woonstijl valt onder te verdelen in verschillende stromingen. Deze stromingen binnen de design woonstijl hebben in elk geval met elkaar gemeen dat het interieur minimalistisch en tijdloos is ingericht. Daarnaast worden er enkel accessoires en meubels gebruikt welke zijn ontworpen door bekende ontwerpers. De basis van het design interieur is vernieuwing, kunst en een mooie afwerking met opvallende details.

Design materialen

De materialen die vooral worden toegepast bij een design woonstijl zijn metaal, lichte houtsoorten, keramiek, glas, kunststof, beton en plywood. Bij de vloer wordt vaak gebruik gemaakt van een gietvloer, zoals een polyurethaanvloer, betonlook of een epoxyvloer.

Ook een witte plankenvloer, lichte eiken vloer of grote tegels staan leuk bij een design interieur. De meubels in het interieur worden vooral gebruikt in een duurzame kwaliteit stof of in het leer. De wanden zijn vooral rustig met een witte kleur, met in sommige gevallen een wand in een afwijkende kleur. Je zult niet snel een wand met een druk behang zien.

Design kleuren

De kleuren die bij design vooral gebruikt worden zijn de kleuren zwart, wit en grijs. Accenten in het interieur worden toegepast in een primaire kleur. Wat je ook vaak ziet bij een design woonstijl zijn de neon accenten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van effen kleuren zonder een uitspringend patroon. Kies je ervoor wel een patroon in je interieur te gebruiken? Gebruik dan iets met duidelijke lijnen met een hoog contrast voor een grafisch effect.

Design vormen

Bij een design woonstijl zie je vooral de strakke vormen terugkomen. Er worden zowel vormen met rechte hoeken als ronde en ovale vormen in het interieur gebruikt. Denk er wel aan dat er geen overbodige versieringen worden toegevoegd.

Design meubels

Bij de design woonstijl worden vooral strakke en tijdloze meubels op een rustige vloer gebruikt. Design meubels komen in allerlei varianten, zoals design fauteuils, design eetkamerstoelen en design banken. Deze meubels worden vooral gemaakt in een duurzame stof van een hoge kwaliteit welke jarenlang mee gaat. Daarnaast is het ook mogelijk om design klassiekers in je interieur te verwerken, zoals een stel strakke rolgordijnen. Dit geldt ook voor de accessoires in je design interieur. Vormen van kunst en persoonlijke bezittingen passen prima in dit beeld.

Kies je accessoires echter zorgvuldig en weer zo spaarzaam mogelijk. De voorkeur gaat uit naar mooie tijdloze objecten in plaats van een overdosis aan kleine nutteloze dingetjes.