De meest voorkomende ERP fouten die bedrijven maken

Wanneer het gaat om het selecteren, implementeren en uitvoeren van ERP zijn er talloze manieren hoe het verkeerd kan gaan. Hieronder volgen de meest voorkomende ERP fouten en hoe deze voorkomen kunnen worden:

Negeren van het ERP begrip
Gebruikersbegrip en inkoop van een nieuw ERP systeem zijn kritische succesfactoren. Als gebruikers niet begrijpen hoe het ERP systeem werkt, zullen zij proberen een eigen werkwijze voor het ERP systeem uit te vinden. Ter voorkoming hiervan moeten bedrijven investeren in veranderingsmanagement.

Onderschatting van gebruikerseisen
Mike Atherton, productevangelist bij xTuple, ziet een heleboel bedrijven falen in het betrekken van stafpersoneel bij de ERP implementatie als gelet wordt op de omvang van hun project. Indien een ERP systeem goed geselecteerd en uitgevoerd is, zal het ERP systeem zorgen voor een beter beheer en betere groei van de onderneming.

Onrealistische Go-Live verwachtingen
ERP implementaties komen vaak in de problemen wanneer de go-live-datum verkeerd wordt vastgesteld. Dit gebeurt wanneer deze beslissingen worden genomen voordat men voldoende kennis en gedetailleerde informatie over het project heeft.

Kiezen voor big bang ERP
Een decennium geleden waren big bang ERP implementaties dé manier waarop zaken werden aangepakt. Dat is echter veranderd naarmate het hoge risico en de terugverdiensten duidelijk werden.

Te algemene systemen
Algemene “one-size-fits-all” ERP systemen zijn een goed idee voor bepaalde bedrijven maar zeker niet voor alle ERP gebruikers. Bedrijven in veel markten doen het beter wanneer ERP oplossingen op maat worden geleverd.

Bron Blazedesk ERP:
http://blazedesk.nl/