Waar moet een matras aan voldoen

Ieder individu heeft andere wensen aan een matras. Zo heeft ook ieder matras zijn eigen bepaalde eigenschappen. De belangrijkste eigenschappen van een matras zijn vaak kwaliteit, ligcomfort, vocht-regulatie en warmte-eigenschappen. Maar waar moet je precies op letten bij het aankopen van een matras? Het wordt in dit artikel uitgelegd.

Warmte-eigenschappen

Voor het hebben van een goede nachtrust is het belangrijk dat uw lichaam tijdens het slapen een vaste lichaamstemperatuur behoudt. Tijdens de nacht daalt uw lichaamstemperatuur met 1 tot 1,5 graden Celsius. De beste bedtemperatuur varieert tussen de 28 graden en de 32 graden Celsius.

Het matras moet deze warmte kunnen reguleren. Het is belangrijk dat een matras uw warmte niet te snel afslaat aan de omgeving of juist teveel warmte vasthoud. Een matras dat alle warmte vasthoud zorgt voor een te hoge temperatuur wat resulteert in zwetende nachten.

Dikte van het matras

Een matras moet de contouren van het lichaam kunnen volgen en waar nodig ondersteunen. Een dikte van 15cm is de minimaal eis aan een matras, maar een dikte tussen de 17 en 20cm is het beste.

Vocht-regulatie

Een matras moet kunnen zorgen voor regulatie van uw natuurlijke vocht-afstoot. De gemiddelde persoon verliest ongeveer 200 tot 300ml vocht per nacht. Dit mocht moet worden opgenomen door het matras en het dekbed. Wanneer vocht in het matras blijft hangen, zal dit resulteren tot een klam gevoel. U voelt zich zweterig of plakkerig. Een goed matras voert het vocht juist af, waardoor bacteriën zich minder snel kunnen ontwikkelen en u een hygiënische slaapplek creëert.

Hardheid van het matras

De hardheid van een matras is een eigenschap die vooral bepaald wordt door het matras zelf. Hoe diep met in het bed wegzakt is afhankelijk van het gewicht, de vorm van het lichaam en de slaaphouding. Aan welke hardheid of zachtheid u de voorkeur geeft is vaak een kwestie van gewenning en persoonlijk smaak.

Soms moet een matras gekozen worden op het gewicht van de gebruiker.

Hoe moet een matras onderhouden worden?

Een matras heeft niet veel onderhoud nodig. Echter is het wel belangrijk om een matras af en toe goed te luchten. Zowel de bovenkant als de onderkant. Hierdoor wordt de levensduur van het matras aanzienlijk verlengd. Daarnaast is het goed om het bedtextiel de hele dag terug geslagen te laten liggen, wat het verdampen van het vocht bevorderd. Wat de levensduur van een matras ook goed bevorderd is het af en toe omdraaien van het matras, om zo eenzijdige druk te voorkomen.
Vaak kunt u bij de beddenspeciaalzaak in uw omgeving goed geholpen worden bij het kiezen van een nieuw matras. Twijfel dus niet en wandel gewoon eens binnen met een aantal vragen.